De ovale theaterzaal: iedereen dicht bij het podium.
Volledig scherm
PREMIUM
De ovale theaterzaal: iedereen dicht bij het podium. © Gerard Verschooten

Anti-elitaire filosofie achter 60-jarige Nijmeegse Stadsschouwburg: ‘Doordacht brutalistisch ontwerp met onbehandeld beton en prachtige lijnen’

NIJMEGEN - Geen cultuurtempel vol ornamenten maar een open, modern gebouw. Cultuur is voor alle lagen van de bevolking, vond men in de naoorlogse jaren. De doelmatige en betaalbare architectuur van de Stadsschouwburg weerspiegelt die democratische filosofie.

3 reacties

 • Anneke Dijk

  1 maand geleden
  Nou ik vind zelfs het Valkhofmuseum nog mooier dan de Schouwburg, dus dat wil heel wat zeggen. En de inrichting ziet er ook goedkoop uit, is meer iets voor een schaftlokaal. In de na-oorlogse jaren vond men ook dat vrijheid iets is voor alle lagen van de bevolking, de bovenste laag heeft dat echter vorig jaar veranderd en dat mag natuurlijk nooit zomaar ongevraagd gebeuren.
 • Mario Wens

  1 maand geleden
  Je maakt een denkfout. De Vereeniging is ook volgens de mode van de dag gebouwd, alleen was die mode anders. Een architect kan zich nou eenmaal niet volledig losmaken van de tijd waarin hij leeft. Zelfs een geheel nieuw bedachte vorm en stijl draagt toch kenmerken van een tijd met zich mee, en dateert dus na decennia. De ene alleen wat beter en breder gewaardeerd dan de andere.
 • Pedro Kantor

  1 maand geleden
  Wederom blijkt dat bouwen volgens de mode van de dag op termijn alleen maar lelijke gebouwen oplevert. Bijna niemand vind de Stadsschouwburg mooi, terwijl de Vereniging tijdloos is. Architecten moeten weer leren om tijdloze klassieke gebouwen neer te zetten ipv protserige wegwerparchitectuur die na een paar generaties weer platgegooid wordt. Dat is niet duurzaam.
 1. Gina wil autistische jongeren in moeilijke situaties helpen met haar boek ‘Ik kanker jij de angst’
  PREMIUM
  Vrijdaginterview
  1

  Gina wil autisti­sche jongeren in moeilijke situaties helpen met haar boek ‘Ik kanker jij de angst’

  Mensen met autisme kunnen moeilijk met hun gevoelens omgaan. Zeker wanneer hij of zij in een zeer emotionele situatie zit. Het overkwam de zoon van de Nijmeegse Gina Voordouw (59). Zij kreeg kanker en overleefde het, maar hij verloor zijn steun en toeverlaat. Tien jaar later schrijven ze het boek Ik kanker jij de angst, om autistische jongeren in dit soort situaties te helpen.
 2. Angst voor bewapening boa: burgemeesters vrezen dat ze te veel op politieagenten gaan lijken
  PREMIUM
  41

  Angst voor bewapening boa: burgemees­ters vrezen dat ze te veel op politie­agen­ten gaan lijken

  Veel gemeenten in Oost-Nederland staan huiverig tegenover verdere bewapening van hun boa’s. Ze vrezen onder meer dat een boa te veel op een politieagent gaat lijken. De vraag naar hulpmiddelen als pepperspray, wapenstok en handboeien neemt onder boa’s en hun vakbonden toe omdat de boa een steeds grotere rol speelt in handhaving en toezicht en daarbij vaker te maken krijgt met agressie en geweld.
 3. Stadsschouwburg viert alvast feestje met rode strik en tentoonstelling: ‘Al zestig jaar een plek waar je blij van wordt’
  PREMIUM

  Stads­schouw­burg viert alvast feestje met rode strik en tentoon­stel­ling: ‘Al zestig jaar een plek waar je blij van wordt’

  NIJMEGEN - Op de kop af 60 jaar oud en springlevend! Met een grote rode strik om het gebouw viert Stadsschouwburg Nijmegen vandaag een feestje. Een piepklein feestje weliswaar, noodgedwongen. Directeur Eva Middelhoff over haar theater, maar vooral dat van Nijmegenaren. En niet te vergeten gasten uit de regio. De naam mag Stadsschouwburg zijn, impact op de regio is groot.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

 1. Jaap filmde zeer zeldzame aap als eerste ter wereld
  Play

  Jaap filmde zeer zeldzame aap als eerste ter wereld

 2. Vrouw PSV'er Zahavi bedreigd met vuurwapen bij overval
  Play

  Vrouw PSV'er Zahavi bedreigd met vuurwapen bij overval

Nijmegen e.o.