Ap Dijksterhuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Ap Dijksterhuis. © Paul Rapp

Ap Dijksterhuis: Schipperen tussen vliegschuld en reisgeluk

Het gesprekNIJMEGEN - Ja er zitten nadelen aan reizen. Maar het maakt wél gelukkig. Het boek ‘Wegwee’ van psycholoog, schrijver en reiziger Ap Dijksterhuis is een een klassiek reisverhaal vol exotische avonturen en beschouwingen over geluk in vrije en onvrije landen.

Paspoort

Ap Dijksterhuis (1968) is geboren in Zutphen.

Hij promoveerde in Nijmegen, werkte aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2006 hoogleraar bij de faculteit sociale wetenschappen Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen en verhogen van geluk. Hij publiceerde ‘Het slimme onderbewuste’, ‘Op naar geluk, de psychologie van een fijn leven’, ‘Wie (niet) reist is gek’, het kinderboek ‘Tussen je oren’, ‘Maakt geld gelukkig?’ en recentelijk ‘Wegwee’.

Verder is hij eigenaar van een adviesbureau dat zich bezighoudt met gedragsverandering en het verhogen van geluk.

Dijksterhuis woont samen met Madelijn Strick, ook sociaal-psycholoog.

Er zijn mensen die er niet tegen kunnen als ze van huis  moeten, ze worden serieus ziek van heimwee. Ap Dijksterhuis lijdt juist aan ‘wegwee’. ,,Het gevoel dat je weg moet van het bekende. De somberte en onrust die daarbij hoort, kan me soms echt overvallen. Dan móet ik een reis in het vooruitzicht hebben. Ik heb wel eens uit pure balorigheid een ticket naar Bakoe gekocht.”

Altijd al last gehad van reislust? 
,,Mijn moeder gaf me een atlas toen ik 5 jaar was. Ze legde me uit dat die groene, bruine en blauwe patronen de wereld om ons heen verbeeldden. Ik was betoverd en de wereld ging voor me open. Nog steeds kan ik me uren vermaken met een atlas. Op de middelbare school verslond ik reisverslagen van Paul Theroux, Eric Newby, Cees Nooteboom en Carolijn Visser. Ik schraapte geld bij elkaar met een fabrieksbaantje en kocht een ticket naar Azië. Daar kon je van weinig geld rondkomen.”

Tegenwoordig bent u hoogleraar psychologie en u houdt bezig met geluk.  Ging daarom uw vorige boek ‘Wie (niet) reist is gek’ over het psychologische effect van reizen?,,Ik heb een aantal populair wetenschappelijke boeken over psychologie en geluk geschreven. Misschien wilde ik mijn reislust verantwoorden.  Voor ‘Wie (niet) reist is gek’ waren mijn eigen reizen een inspiratiebron en ik heb mijn betoog onderbouwd met wetenschappelijke inzichten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.