Volledig scherm
Bier in een supermarkt. © Bert Jansen

Arnhemse veelpleger in therapie na diefstallen in Nijmeegse supermarkt

NIJMEGEN / ZUTPHEN - Het komt niet zo vaak voor dat een meervoudige strafkamer van de rechtbank direct na de inhoudelijke behandeling van een zaak uitspraak doet. In de zaak tegen een 47-jarige Arnhemmer gebeurde dat donderdag wel. 

De Arnhemmer, met een fors strafblad, stond terecht omdat hij op 11 mei bij een supermarkt in Nijmegen blikken bier had gestolen en schoppende bewegingen naar de bedrijfsleider had gemaakt. Ook had hij het slachtoffer bedreigd en beledigd. De verdachte mocht bovendien vanwege eerdere incidenten niet in de supermarkt komen. In april was het, in dezelfde supermarkt, ook al een keer mis gegaan. De verdachte vertelde dat hij destijds veel dronk en drugs gebruikte. 

Al voor de inhoudelijke behandeling in de Zutphense rechtbank op gang kwam, vertelde de raadsvrouwe dat haar cliënt naar een Instelling voor Stelselmatige Daders (ISD) wil. En om dat zo snel mogelijk te kunnen doen, stelde zij voor om direct vonnis te wijzen. Normaal gesproken duurt dat altijd twee weken.

'Heel ander persoon'

Quote

God bestaat echt. Ik weet nu dat het goed komt

Verdachte

,,Als ik gebruik ben ik een heel ander persoon. Ik herken mezelf niet en schaam me dood als ik hoor hoe ik tekeer ben gegaan. Ik ben blij dat ik werd opgepakt en vastzit. Ik ben nu clean en wil een nieuwe start maken. En dan denk ik dat het opleggen van een ISD-maatregel voor mij het beste is.” 

Ook volgens de reclassering is opname in een kliniek de enige optie voor de Arnhemmer en daar sloot de officier van justitie zich bij aan. ,,Ik hoop echt dat deze maatregel voor u goed uitpakt”, aldus de officier. De rechtbank legde daarop de ISD-maatregel op en bepaalde verder dat de bedrijfsleider ruim 500 euro aan schadevergoeding krijgt. De verdachte reageerde opgelucht: ,,God bestaat echt. Ik weet nu dat het goed komt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.