Volledig scherm
Rechts de 'oude' Veldschuur waar na onderzoek asbest werd aangetroffen. Links verrijst het nieuwe sportcentrum. © DG

Asbest heeft zich niet in Maldens sportcentrum De Veldschuur verspreid

MALDEN - In de kantine, de balletzaal en een berging van sportcentrum De Veldschuur in Malden zijn geen asbestdeeltjes aangetroffen. Bezoekers en personeel hebben dan ook geen gezondheidsrisico gelopen.

Die conclusie trekt de gemeente na een nader onderzoek naar de mogelijke verspreiding van asbest in De Veldschuur. Dat werd ruim een week geleden aangetroffen boven de plafonds van de kantine en de berging naast de balletzaal. 

Omdat het daarbij ging om niet hechtgebonden asbest - asbest waarvan deeltjes zich zouden kunnen verspreiden -  werd de Veldschuur die maandag direct gesloten. Een eerste onderzoek wees al snel uit dat er in ieder geval buiten de genoemde ruimtes geen asbest aanwezig was. Het sportcentrum ging daarop donderdag 26 juli weer gedeeltelijk open. De kantine, de balletzaal en de berging bleven nog gesloten.

Monsters

Deze ochtend (woensdag 1 augustus) werd duidelijk dat kleef- en luchtmonsters hebben uitgewezen dat ook deze ruimten schoon zijn. Vooralsnog blijven kantine, balletzaal en berging wel dicht. Er wordt nu eerst bekeken hoe het asbest boven de plafonds het beste kan worden afgeschermd.

Met uitzondering van de kruipruimte is het hele gebouw nu visueel geïnspecteerd. Omdat de kruipruimte normaal gesproken niet toegankelijk is, vormt deze geen urgent risico. Daarom is besloten dit op een later moment te doen. Als dat gebeurt, gaat het gebouw weer voor een dag dicht.

Het onderzoek naar asbest in De Veldschuur werd uitgevoerd als voorbereiding op de sloop van het gebouw. Dat moet plaats maken voor woningen. Ernaast wordt momenteel gebouwd aan een nieuw sportcentrum. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Omstreden poster Grijze Wolven weg uit ‘Turks stemlokaal’ in Nijmegen: ‘Puur toeval’
  PREMIUM

  Omstreden poster Grijze Wolven weg uit ‘Turks stemlokaal’ in Nijmegen: ‘Puur toeval’

  NIJMEGEN - Het portret van Alparslan Türkeş, voormalig leider van de Turks-nationalistische beweging de Grijze Wolven, hangt niet meer in het stembureau aan de Nijmeegse Citroenvlinderstraat. Dat zegt Serkan Gedik, voorzitter van het Turks Cultureel Centrum, het gebouw waarin het stemlokaal zich bevindt. Een toevallige samenloop van omstandigheden die niets te maken heeft met de verkiezingen voor de Provinciale Staten, benadrukt Gedik: ,,We hebben de ruimte onlangs opnieuw geverfd.”
 2. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
  stem

  Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

  NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.