Volledig scherm
Rechts de 'oude' Veldschuur waar na onderzoek asbest werd aangetroffen. Links verrijst het nieuwe sportcentrum. © DG

Asbest heeft zich niet in Maldens sportcentrum De Veldschuur verspreid

MALDEN - In de kantine, de balletzaal en een berging van sportcentrum De Veldschuur in Malden zijn geen asbestdeeltjes aangetroffen. Bezoekers en personeel hebben dan ook geen gezondheidsrisico gelopen.

Die conclusie trekt de gemeente na een nader onderzoek naar de mogelijke verspreiding van asbest in De Veldschuur. Dat werd ruim een week geleden aangetroffen boven de plafonds van de kantine en de berging naast de balletzaal. 

Omdat het daarbij ging om niet hechtgebonden asbest - asbest waarvan deeltjes zich zouden kunnen verspreiden -  werd de Veldschuur die maandag direct gesloten. Een eerste onderzoek wees al snel uit dat er in ieder geval buiten de genoemde ruimtes geen asbest aanwezig was. Het sportcentrum ging daarop donderdag 26 juli weer gedeeltelijk open. De kantine, de balletzaal en de berging bleven nog gesloten.

Monsters

Deze ochtend (woensdag 1 augustus) werd duidelijk dat kleef- en luchtmonsters hebben uitgewezen dat ook deze ruimten schoon zijn. Vooralsnog blijven kantine, balletzaal en berging wel dicht. Er wordt nu eerst bekeken hoe het asbest boven de plafonds het beste kan worden afgeschermd.

Met uitzondering van de kruipruimte is het hele gebouw nu visueel geïnspecteerd. Omdat de kruipruimte normaal gesproken niet toegankelijk is, vormt deze geen urgent risico. Daarom is besloten dit op een later moment te doen. Als dat gebeurt, gaat het gebouw weer voor een dag dicht.

Het onderzoek naar asbest in De Veldschuur werd uitgevoerd als voorbereiding op de sloop van het gebouw. Dat moet plaats maken voor woningen. Ernaast wordt momenteel gebouwd aan een nieuw sportcentrum. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.