Autokrakers azen op laptops en dure zonnebrillen

NIJMEGEN - Het aantal auto-inbraken in Dukenburg stijgt. De dader of daders hebben het voorzien op waardevolle spullen als laptops, mobiele telefoons en dure zonnebrillen. Vandaar een oproep van de Nijmeegse politie op social media om die niet in de auto achter te laten. De nacht van zondag op maandag is een reeks taxi's opengebroken die chauffeurs thuis voor de deur hadden staan.

,,Het mag niet: degenen die een auto openbreken zitten fout. Maar er liggen te veel waardevolle spullen in auto's en dat nodigt uit’’, zegt politievrouw Aranka Heyboer, actief in Dukenburg. ,,Wat we zien is dat burgers laptops en mobiele telefoons in de auto laten, waardepapieren, dure zonnebrillen. Ook navigatie-apparatuur is gestolen. Mensen gaan er te laks mee om.’’

De meeste autokraken worden gepleegd in de nacht van maandag op dinsdag en die van woensdag op donderdag. De nacht van afgelopen zondag op maandag vormt een uitzondering. Bij GlasGarage Nijmegen aan de Hogelandseweg alleen al zijn maandag zestien meldingen van een opengebroken auto binnengekomen.

Taxi's

Daarbij gaat het vooral om taxi's, van taxichauffeurs die hun auto 's nachts thuis voor de deur hadden staan, vertelt eigenaar Hasan Karadas van GlasGarage. In Dukenburg, maar sommige ook daarbuiten. ,,Opvallend is dat steeds dezelfde methode is gebruikt: met twee platte schroevendraaiers of iets dergelijks een ruit onder druk gezet. Die ploft dan onder de spanning en dat maakt niet of nauwelijks geluid.’’

De politie registreerde tot en met de eerste week van mei 63 autokraken in Dukenburg. Dezelfde periode vorig jaar waren dit er 55. ,,Geen schokkende aantallen, maar we zien in maart en april een stijging en die willen we een halt toeroepen’’, zegt Heyboer. Dukenburg telt meerdere wijken, maar de auto-inbraken zijn door heel Dukenburg verspreid. Heyboer noemt onder meer Zwanenveld, Malvert, Meijhorst, Weezenhof en Lankforst. 

Een koplampenset is maar één keer gestolen en ook handgereedschap maar één keer. Dat maakt deze reeks anders dan de reeks autokraken in Dukenburg van vorig jaar, waarbij de dader of daders het vooral gemunt hadden op bestelbusjes met gereedschap. Of de reeks diefstallen van koplampen van Volvo's door heel Nijmegen, ook vorig jaar. ,,Dit zijn geen busjes, maar echt personenauto's en verschillende merken van personenauto's.’’

Extra alert

Wijkagenten zijn extra alert en ook handhaving en toezicht van de gemeente. De politie wil met de oproep Nijmeegse autobezitters bewegen hun waardevolle spullen en navigatiesysteem niet in de auto achter te laten en vraagt burgers verder bij verdachte situaties 112 te bellen. 

In heel de gemeente Nijmegen waren er in 2017 1.102 auto-inbraken, 62 meer dan het jaar ervoor.

Volledig scherm
Een van de auto's met braakschade. © GinoPress
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.