Volledig scherm
Babbeltruc: ‘Heeft u 15 euro?’ © Venema Media

Babbeltruc werkt in Nijmegen-Oost, maar niet in Bottendaal

NIJMEGEN - Of de Nijmegenaar hem kan helpen. Hij is net in de straat om de hoek komen wonen en heeft zichzelf nu buitengesloten. Zijn portemonnee ligt binnen en hij moet naar Doetinchem om bij zijn vriendin die in een bejaardenhuis werkt, de sleutel op te halen. Of hij 15 euro kan lenen, geld dat hij later die dag zou terugbrengen. 

Het is een nieuwe babbeltruc die drie keer in Nijmegen is toegepast, waarvan twee keer met succes. Een gedupeerde is een Nijmegenaar die aan de Prins Bernardstraat woont (Nijmegen-Oost). Het overkwam hem een  op een vroege zaterdagochtend, een paar weken geleden, vertelt hij. 

,,Ik heb de man 20 euro gegeven, ik had niet kleiner. De man zei dat hij in de Vonckstraat woonde, hier om de hoek. Maar toen ik later op het opgegeven adres ging kijken, bleken er andere mensen te wonen.”

Bewoners kennen elkaar

In de wijk Bottendaal had de man met zijn babbeltruc geen succes. Dat komt omdat de buurtbewoners elkaar goed kennen. Want de bewoner bij wie de dader aanbelde, wist welke mensen er op de Van Heemskerckstraat woonden, het adres dat de man opgaf. Het verhaal klopte dus niet.

Een Nijmeegse op de Hatertseweg heeft hetzelfde meegemaakt. Een man die bij haar in de buurt, om de hoek met de St. Annastraat was komen wonen, zei hij. Ook hier vroeg hij om geld voor een reis naar Doetinchem die 14,85 zou kosten. 

Het is een verhaal dat werkt, zegt de gedupeerde Nijmegenaar. ,,Iemand die zegt een bijna directe buur te zijn, wil je helpen. Doe je dat niet en je komt de man later weer tegen, dan stel je je de gewetensvraag waarom je niet geholpen hebt.”

In Bottendaal is de hele wijk inmiddels gewaarschuwd voor de babbeltruc via de buurtapp.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.