Volledig scherm
Tot spijt van Sjef Bartels ontsiert een brandtrap de muurschildering van het familiebedrijf. foto Merijn Koelink/De Gelderlander

'Bartels strijkt, wast, brengt u vreugd in plaats van last'

NIJMEGEN - Vaag schemert de wervende tekst van de vroegere wasserij De Wolfskuil nog door de kloeke reclame van zijn vader heen.

En Sjef Bartels kan het feilloos aanwijzen. "Kijk, schuin van links- naar rechtsboven: Beter dan de beste."

Naar de derde generatie Bartels – nu aan de Oude Graafseweg werkzaam onder de naam wasserij De Waal – is het zoeken, ware het niet dat het pand waar het achter verscholen ligt, luidkeels de naam van Sjefs vader Frans draagt. En die is goed zichtbaar vanaf de drukke Wolfskuilseweg. "Iedereen kent het. 'Oh, daar bij die wasserij?', zeggen mensen dan. Dat is leuk. Ik wil die muurschildering absoluut niet kwijt."

Het plakboek komt op tafel. De hele geschiedenis van de stoomwasscherij zit erin. Foto's van opa in zijn auto en van kleinzoon Sjef in 1949, een knulletje naast een knoert van een Chevrolet. "En hier: Bartels strijkt, Bartels wast, Bartels brengt u vreugd in plaats van last." Rond 1898 begon opa G. J. Bartels het bedrijf, in Arnhem, waar de natuur meer dan genoeg kristalhelder water in voorraad had. Vader Frans kocht in 1933 het pand aan de Oude Graafseweg, dat nu nog steeds zijn naam draagt. "Het was eerder een koetshuis van een rijke familie. Oorspronkelijk zaten er heel grote deuren in. En daarboven was de hooizolder." De wasserij heeft zich teruggetrokken in een pand verder van de weg; studenten wonen nu achter de muurschildering.

Zo'n dertig jaar geleden werden de bordjes verhangen: Sjef volgde vader Frans op. Wassen doet hij niet meer: De Waal besteedt dat deel van het logistieke proces uit aan een reusachtige wasserij in Ooij. "Wij halen op, vooral bij bejaardenhuizen, sorteren, merken en brengen het terug."

Wie goed kijkt, ziet hoe de muurschildering gelijke tred heeft proberen te houden met de moderne tijd. Het telefoonnummer veranderde van 175 in 3175, 23175 en toen 71175, zoals de gevel nu weet. Goed verfwerk, Bartels heeft er nooit iets aan hoeven doen. "Maar dat wit is niet echt wit meer. Misschien dat ik het toch eens laat opknappen."

Met dank aan Stichting Noviomagus.nl

In de rubriek 'Geveltoerisme' besteedt De Gelderlander wekelijks aandacht aan panden in en rond Nijmegen die opvallen door hun muurschilderingen, gevelinscripties of tegeltableaus. Woont of werkt u in zo'n pand en wilt u daarover vertellen? Mail dan naar

redactie.nijmegen@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.