Basisschool De Muze in actie voor Karar (12) uit Irak, die voor de zevende keer moet verhuizen

videoNIJMEGEN - Leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Muze in Nijmegen hebben vanmiddag met veel kabaal en spandoeken geprotesteerd op het gemeentehuis. ‘Karar moet blijven’, riepen ze. Karar (12) uit Irak zit pas een maandje op De Muze, maar moet hij nu alweer verhuizen naar een ander azc met zijn ouders en twee zusjes. Het is de zevende verhuizing in drie jaar tijd. 

Volledig scherm
Protest van leerlingen van de Muze voor hun klasgenoot Karar. © Bert Beelen

Kan dat nou niet anders, vragen de klasgenoten van Karar en de leerkrachten van De Muze zich boos af. Ze zijn wel wat gewend op deze school, die naast het azc zit en al jaren lesgeeft aan asielzoekerskinderen. Dat die leerlingen vaak niet zo lang blijven, dat weten ze wel. Maar in het geval van Karak maakt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) het wel erg bont, vinden de leerlingen en de leerkrachten. 

Ook Karar baalt van het nieuws. Hij heeft het enorm naar zijn zin op De Muze. ,,Ik kan hier ook goed leren en ik heb al weer vrienden gemaakt.” Dat lukt hem overal wel, zegt Karar, maar vermoeiend en vervelend is het wel als je voor de zevende keer opnieuw moet beginnen. Hij vindt het lief dat zijn klasgenoten het zo voor hem opnemen.

Goede actie

Op het gemeentehuis worden de leerlingen rond half een ontvangen door wethouder Grete Visser. Oog in oog met tientallen joelende kinderen zegt ze dat ze het een hartstikke goede actie vindt, maar dat ze niet over dit soort zaken gaat. ,,Het COA wel", aldus Visser. Waar zit het COA, vraagt een aantal leerlingen ad rem. Uiteindelijk belooft de wethouder dat ze ‘een signaal zal afgeven aan het COA’. 

Als wordt uitgelegd dat dat ‘bellen’ betekent, knikken de klasgenoten van Karar gerustgesteld. Komen ze toch niet voor niets. Karar vertaalt alles voor zijn vader, die ook naar het gemeentehuis gekomen is. ,,Bedankt", zegt hij.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.