Volledig scherm
Democratiefestival 2019 op eiland Veur-Lent. © Paul Rapp

Baudet krijgt antwoord: Democratiefestival Nijmegen kostte 158 euro per bezoeker

NIJMEGEN - Het Democratiefestival in Nijmegen heeft per bezoeker 158 euro gekost. Rijk en provincie legden in totaal iets meer dan 1 miljoen euro neer voor het tweedaagse festival op het eiland Veur Lent vol maatschappelijke debatten, afgewisseld met luchtig vermaak.

In totaal hebben 6.417 mensen op 30 en 31 augustus het festival bezocht, waarvan de eerste dag de drukste was met 3.411 aanwezigen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) als antwoord op Kamervragen van Thierry Baudet (Forum voor Democratie).

Volledig scherm
Democratiefestival 2019 op eiland Veur-Lent. © Paul Rapp

Het ministerie verstrekte ruim 750.000 euro subsidie, de provincie Gelderland 150.000 euro. Voor extra communicatie, beveiliging en een programmaonderdeel met politieke jongerenorganisaties telde het ministerie een aanvullende 102.000 euro neer.

‘Geld kan beter worden besteed’
Van tevoren was er veel kritiek op de hoge kosten en het verwachte lage bezoekersaantal van het festival. SP-kamerlid Ronald van Raak dacht ‘dat het geld beter besteed kan worden’. Hij kreeg bijval van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Als een festival zo veel moet kosten, met zo weinig belangstelling, denk ik dat het zijn doel voorbij schiet’’, zei ze destijds. 

Ook werd het evenement weggezet als ‘links feestje’: het zou alleen de ‘linkse elite’ trekken. De actiegroep Nijmegen Rechtsaf voerde een protestactie.  ,,Dezelfde minister die het referendum afschaft, organiseert een festival dat, als je naar het programma kijkt, niet voor de gewone man is’’, zei de zegsman van de groep daarover. Volgens Ollongren ‘wordt gezocht naar aanvullende manieren om de democratie dichter bij inwoners te brengen. Het democratiefestival is een van deze manieren.’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.