Bedelaars in Nijmegen houden zich schuil uit angst voor politie

NIJMEGEN - Bedelaars in Nijmegen houden zich schuil, naar verluidt uit angst te worden opgepakt. De abrupt ontstane bedelstop rond de supermarkten die normaal een vaste plek zijn waar mensen hun hand ophouden, valt omwonenden op.

Ook AH-filiaalmanager Wil van Megen merkt de rust rond zijn winkel aan de Daalseweg. Eerst stonden er tot zijn afgrijzen vaak vijf of zes mensen voor zijn winkel om geld te vragen aan zijn klanten, nu zijn het er nog één of twee. Van Megen is blij met de rust, maar weet niet waardoor die is ontstaan.

Overlast

Daklozen bij de Albert Heijn aan de Daalseweg in Nijmegen.
Volledig scherm
Daklozen bij de Albert Heijn aan de Daalseweg in Nijmegen. © Paul Rapp

De gemeente Nijmegen en de politie ontkennen dat er sinds kort veel strenger wordt opgetreden. Wel grijpt de politie sinds een paar maanden sneller in als er overlast wordt gemeld. Dat is een van de maatregelen die is genomen sinds bewoners rond de opvang aan de Van Schevichavenstraat hebben geklaagd over toegenomen en aanhoudende overlast van bedelaars, verslaafden en verwarde mensen.

Gebiedsontzegging
De overlast die omwonenden melden bestaat uit: drinken op straat, dealen, bedelen, stelen, vernielingen en slapen in tuinen en portieken. Wat niet mag, wordt door de politie bestraft met bekeuringen of gebiedsontzeggingen. Wie op een andere manier overlast veroorzaakt, zich hinderlijk gedraagt of een gebiedsontzegging negeert, kan op de bon geslingerd worden. Als er zorg nodig is, schakelt de politie hulpverleners in.

De gemeente en politie zien sinds een paar weken een toename van het aantal meldingen van overlast en mensen die zich zorgen maken over wat er op straat gebeurt. De toename is gekomen sinds er meer media-aandacht is voor de problemen op straat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.