Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Bedrijfsarts stapt op bij Smit Draad in Nijmegen

NIJMEGEN - De in opspraak geraakte kabelmaker Smit Draad moet op zoek naar een nieuwe bedrijfsarts. De ondernemingsraad (OR) heeft geen vertrouwen in het gezondheidsonderzoek van arbodienst De Bedrijfspoli. Die heeft daarop de overeenkomst met het Nijmeegse bedrijf beëindigd.

De Bedrijfspoli heeft in opdracht van de directie van Smit Draad een opzet gemaakt van een groot gezondheidsonderzoek onder alle 115 medewerkers. De OR was daarvan niet op de hoogte gesteld door de directie. "Dat had wel moeten gebeuren. Ons draagvlak is daarmee onvoldoende geworden bij Smit Draad", aldus directeur Johan Spierings van De Bedrijfspoli. Het contract met de kabelfabriek liep nog tot 2016.

Gevaarlijke stoffen
Smit Draad wordt beticht van slechte arbeidsomstandigheden. 9 werknemers hebben bij justitie aangifte gedaan tegen de directie. Die zou willens en wetens medewerkers hebben blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Eerder zegden 5 werknemers het vertrouwen op in de bedrijfsarts van De Bedrijfspoli.

Geen overleg
"De arbodienst had zelf met de OR contact op kunnen nemen", reageert FNV-vakbondsman Jan de Jong. "De Bedrijfspoli is niet alleen verantwoording schuldig aan de directie, maar ook aan de werknemers. Wij als FNV wisten ook van niks, terwijl we op de hoogte gehouden zouden worden. Ze zijn op eigen houtje aan de slag gegaan, er was geen overleg."

Stroomversnelling
Volgens Spierings kwamen zaken in een stroomversnelling nadat er anderhalf week geleden een akkoord was bereikt over aanpak van de arbeidsomstandigheden. "We zijn met de voorbereidingen begonnen in opdracht van de directie. Alle werknemers hebben we overigens begin juli ook verteld over het gezondheidsonderzoek."

OR-voorzitter Marc Wijshake was maandag niet bereikbaar voor een reactie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.