Chirurg Martijn Stommel aan het videobellen.
Volledig scherm
PREMIUM
Chirurg Martijn Stommel aan het videobellen. © Radboudumc

Beeldbellen tussen patiënt en arts: zo kan het consult ondanks coronacrisis gewoon doorgaan

Bellen via een scherm is een uitkomst met de coronacrisis. Zo kunnen consulten tussen arts en patiënt toch doorgaan. Broer Martijn (chirurg) en zus Wyke Stommel (conversatie-analist) deden recent onderzoek naar de kwaliteit van videogesprekken.

Martijn en Wyke Stommel voor de hoofdingang van het Radboudumc.
Volledig scherm
Martijn en Wyke Stommel voor de hoofdingang van het Radboudumc. © Paul Rapp

Beeldbellen, dat is toch altijd second best?
Wyke Stommel, conversatieanalist aan de Radboud Universiteit: ,,Dat blijkt dus erg mee te vallen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de patiënttevredenheid zeker niet minder is dan bij consulten in de spreekkamer.”

Martijn Stommel, pancreas- en leverchirurg in het Radboudumc: ,,In ons ziekenhuis hebben we recent een groep patiënten laten kiezen. Wilt u naar het ziekenhuis? Of geeft u de voorkeur aan beeldbellen via een beschermde verbinding? Het is een beperkt aantal, dus het zegt niet alles. Maar iets meer dan de helft - 22 patiënten tegenover 17 - koos beeldbellen.?”

Daar zaten ook ouderen tussen?
Martijn Stommel: ,,Dat is dus een groot misverstand. Ouderen hebben net zo vaak wel en geen ervaring met bijvoorbeeld skypen als de jongere generatie. Hoe vaak ik niet geluiden hoor als: ,,Dokter, ik skype elke week al met mijn kleindochter in Australië.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.