Volledig scherm
Waar nu de entree van de Molenpoort Passage is, moet een open winkelstraat komen. © Gemeente NIjmegen

Bekende Nijmeegse winkelpassage Molenpoort wordt dakloos

NIJMEGEN - Het parkeerdak moet van winkelpassage Molenpoort af. De winkelpassage zou dan plaats maken voor open straatjes met winkels en daarboven woningen. Het is een van de opvallendste onderdelen in de nieuwe stadsvisie van de gemeente Nijmegen genaamd Vlaams Kwartier.

Volledig scherm
Het winkelcomplex de Molenpoort in de Molenstraat in Nijmegen van buiten nu. © DG

Het is een stip op een verre horizon van vijf à tien jaar. Maar: ,,Er zijn al gesprekken geweest met de eigenaar van de Molenpoort”,  zegt wethouder Noël Vergunst. 

De Molenpoort kent veel leegstand, vooral op de eerste verdieping. Door het toevoegen op deze plek van woningen, zo'n 150, zou het voor de eigenaar aantrekkelijker kunnen zijn dan leegstand, denkt Vergunst. Een overdekte passage zou niet meer van deze tijd zijn. Het parkeerdak, anderhalf voetbalveld groot is goed voor 300 parkeerplaatsen. 

Eén van de drie

Volledig scherm
Schets van de gebiedsvisie voor het Vlaamse Kwartier © Gemeente Nijmegen

De Molenpoort is een van de drie locaties in de gebiedsvisie voor de toekomst. Het tweede gebied is voormalige stadswinkel met kantoren aan de Tweede Walstraat en de parkeergarage aan de Mariënburg.

Als het aan de gemeente Nijmegen ligt, verdwijnt ook deze parkeergarage met 350 parkeerplaatsen. Ook hier zijn woningen gedacht, globaal zo'n honderd. Met de eigenaar is inmiddels ook gesproken over de toekomstplannen van de gemeente.

De derde locatie dat onderdeel is van het Vlaams Kwartier is de omgeving Vlaamsegas en Tweede Walstraat. Hier gaat de gemeente als eerste aan de slag. Het plan is om hier 80 à 90 nieuwe appartementen (vier bouwlagen) te bouwen van 30 vierkante meter voor jonge starters. Op de begane grond zouden gemeenschappelijke ruimten moeten komen.

Aantrekkelijker

De gemeente is in gesprek met de pandeigenaren over de plannen.  In het meest gunstige scenario zou dat over twee, drie jaar gerealiseerd kunnen worden.  Wat op kortere termijn in ieder geval gaat gebeuren is de aanpak van de Eilbrachtstraat. Hier komt volgend jaar een parkje van circa 200 vierkante meter. 

Nieuwe huizen en voorzieningen moeten dit deel van de stad aantrekkelijker maken.  De problemen rond de koffieshops en straatdealers in dit deel van de stad, leidde twee jaar geleden tot een aanpak om de overlast terug te dringen. ,,Er kwamen tijdelijk camera’s en er is meer toezicht. Dat werkt: er is minder overlast en de buurt ziet er beter uit.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.