Begin dit jaar vierde Kuifje zijn 90ste verjaardag.
Volledig scherm
Begin dit jaar vierde Kuifje zijn 90ste verjaardag. © Hergé/Casterman

Belgische buurt in Nijmegen-Noord krijgt waarschijnlijk Kuifjestraat

NIJMEGEN - Nijmegen krijgt waarschijnlijk een Kuifjestraat. De nieuwe buurt Koudenhoek in Nijmegen-Noord krijgt België als thema. Daar hoort volgens het college van B en W het subthema ‘Belgische striphelden’ bij. En daarmee een straat ter ere van de beroemde stripfiguur Kuifje.

Dat Hergé, tekenaar van de Belgische avonturenstrip, de laatste jaren ook negatieve ‘koloniale’ associaties oproept,  speelt volgens straatnamenwethouder Noël Vergunst geen rol. ,,We weten dat Hergé niet onomstreden is en als stripverhaal wel wat discussie oplevert. Maar toch vinden we Kuifje als stripicoon prima passen. Het is een strip die gewaardeerd wordt in het Nederlandstalige Vlaanderen en Nederland, maar ook buiten dit gebied.” 

Kritisch

Voordat de Kuifjestraat een feit is, zal eerst de gemeenteraad het collegevoorstel moeten goedkeuren. Rob Essers, die een straatnamenlijst beheert van de gemeente Nijmegen en groot kenner is van straatnamen in de stad, is kritisch over de procedure. 

Essers: ,,De gemeenteraad kan in dit geval alleen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een Kuifjestraat. Het gevaar is dat de naam wordt aangenomen als hamerstuk. Gezien het koloniale verleden en al dan niet verborgen racisme dat in de strip aan de orde komt, zou een bredere discussie voor een weloverwogen besluit op zijn plaats zijn.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.