Beroemd Nijmeegs ‘zwartegatenproject’ krijgt twee ton, maar toch dreigt einde onderzoek

VideoNIJMEGEN/MADRID - Astronoom Heino Falcke van de Radboud Universiteit, beroemd van de eerste foto van een zwart gat ooit, krijgt van de minister van Onderwijs en Wetenschap twee ton. Tot chagrijn van collega-wetenschappers. Het is allemaal een misverstand, zegt Falcke.

Volledig scherm
Een superzwaar zwart gat en zijn schaduw. © EHT Collaboration

De Nijmeegse wetenschapper klaagde recent zijn nood na het afwijzen van een subisidieaanvraag voor vervolgonderzoek naar zwarte gaten. Hij vroeg 3 miljoen euro aan de NWO, de organisatie die geld voor de wetenschap verdeelt, maar kreeg vier keer een ‘nee’. Daardoor dreigt het einde voor de studie.

Voor Kamerlid Jan Paternotte (D66) was dat aanleiding vragen te stellen aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: hoe kon het dat een project dat ‘wereldwijde lofuitingen’ ontvangt en genoemd wordt voor de Nobelprijs in Nederland geen geld krijgt?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.