Volledig scherm
Eikenprocessierups wageningen slaagsteeg 06062019 © Sven Menschel

Bestrijding eikenprocessierups: éérst Vierdaagseroute, dan pas scholen en ziekenhuizen

ARNHEM - De route van de Nijmeegse Vierdaagse krijgt bij de provincie Gelderland voorrang bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Pas daarna zijn locaties aan de beurt waar kwetsbare personen komen zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen, meldt de provincie.

Die maakte vanochtend bekend dat de bestrijding van de rups langer duurt dan gedacht. Zo zijn er onder meer ondergrondse nesten, waardoor de preventie bestrijding minder goed heeft gewerkt.

Gevolg is dat soms meerdere keren uit dezelfde bomen nesten moeten worden weggezogen.

Poll

De aandacht voor de eikenprocessierups is overdreven, het diertje hoort gewoon bij de natuur

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
6010 stemmen

Twee keer zo veel

De provincie zet twee keer zo veel machines en mensen in als vorig jaar. Dat de Vierdaagse prioriteit heeft, heeft volgens woordvoerder Everdien Gunsing te maken met het feit dat daar zo veel mensen aan meedoen.

,,Het gaat om het aantal.” Na Vierdaagse, ziekenhuizen, scholen en verzorgingshuizen komen andere drukke plaatsen aan de beurt, zoals bushaltes en carpoolplaatsen. Als die klaar zijn worden drukke fietsroutes aangepakt.

De provincie waarschuwt mensen ervoor niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of met een camper te gaan staan. Door de harde wind eerder deze maand zijn de brandhaartjes van de rups, die zorgen voor irritatie en jeuk, verspreid. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.