Volledig scherm
Bij basisschool Klein Heyendaal is al een begin gemaakt met het groener maken van het schoolplein. © Bert Beelen

Beton eruit, bomen en gras erin: schoolplein wordt groener

NIJMEGEN - Weg met al dat beton. Daarvoor in de plaats planten, gras en bomen. Schoolpleinen van basisscholen in Nijmegen zijn gebaat bij een grondige metamorfose, zo oordeelt de gemeenteraad. De Nijmeegse raad ging gisteren akkoord met een motie van D66 om scholen te ondersteunen bij de vergroening van hun schoolpleinen. 

Dat betekent niet dat elk plein moet worden volgeplant met moestuintjes, zegt initiatiefneemster Lusanne Bouwmans. Er moet plek blijven om te voetballen, te ravotten, tikkertje te spelen. ,,Maar moet dat per se op beton? Kan dat ook niet op gras?” 

Scholen kunnen beroep doen op een behoorlijke subsidiepot bij de provincie Gelderland, vervolgt Bouwmans. ,,Daar is zo’n één miljoen euro beschikbaar gesteld om schoolpleinen in de provincie te vergroenen. Maximaal 17.500 euro per school. Een hoop geld, maar je moet als school wel weten hoe je zo’n subsidie moet indienen. We willen dat het stadsbestuur scholen daarbij actief ondersteunt.” 

‘Een hoop beton met een hinkelpad’

Het verbaast Bouwmans dat veel schoolpleinen nog altijd bestaan uit niet meer dan ‘een hoop beton met een hinkelpad’: ,,Terwijl groene schoolpleinen écht veel voordelen hebben. Het zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgenomen, terwijl bij extreme hitte de temperatuur bij een groen schoolplein juist wat achterblijft. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen, zeker in stedelijke gebieden, in aanraking komen met natuur. Dat is tegenwoordig lang niet meer zo vanzelfsprekend.” 

Hoge kosten

Basisschool Klein Heyendaal is één van de basisscholen in Nijmegen die al bezig met vergroening van het schoolplein. ,,Dat is een meerjarenplan dat ontzettend veel geld kost",  zegt directeur Dick Heldoorn. Hij is daarom blij met de politieke ontwikkelingen. ,,Onze pleinen bestaan, net als bij een hoop andere scholen, van oudsher uit veel steen. Vorig jaar zijn we begonnen om tegels te vervangen met groen. Maar we willen de aankomende jaren veel meer doen: we hebben plannen voor nog meer beplanting en zelfs water op het schoolplein. Daar zit echter ook weer een fors kostenplaatje aan.”     

Toine Janssen van Conexus - een koepel van 31 basisscholen in Nijmegen en Malden - bevestigt de lezing van Heldoorn. ,,Investeren in een schoolplein kost nu eenmaal veel geld. Alleen een nieuw speelapparaat kost al gauw zo’n 10.000 euro: dat geld hebben de meeste basisscholen niet. Laat staan om een schoolplein volledig te vergroenen. Met zo'n subsidie kunnen we echt een slag slaan.”     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.