Betonnen loopbrug rolt uit de 3D-printer

VIDEOEINDHOVEN / NIJMEGEN - De Nijmeegse wijk Zwanenveld krijgt deze zomer de langste 3D-geprinte betonnen loopbrug ter wereld. Een innovatief hoogstandje. Vrijdag ging het printen van start, onder grote belangstelling.

Het eerste deel van de betonnen loopbrug voor de Nijmeegse wijk Zwanenveld komt in Eindhoven uit de 3D-printer.
Volledig scherm
Het eerste deel van de betonnen loopbrug voor de Nijmeegse wijk Zwanenveld komt in Eindhoven uit de 3D-printer. © De Gelderlander

In een grote loods op een industrieterrein in Eindhoven draait een gigantische witte robotarm soepel zijn figuurtjes. Als een groot uitgevallen slagroomspuit stroomt er, laagje voor laagje, letterlijk centimeter voor centimeter, een stevige betonmassa uit het apparaat. Pas zo’n 4,5 uur later valt deze 3D-printer stil; dan is het eerste van de 46 delen gereed die straks in de Nijmeegse wijk Zwanenveld samen een loopbrug gaan vormen.

Het is een innovatief hoogstandje dat met trots wordt gepresenteerd. Genodigden, een bus vol wijkbewoners, media: op veilige afstand bekijkt het gezelschap hoe de machine onverstoorbaar zijn gang gaat. Het constante gezoem klinkt nadrukkelijk op de achtergrond terwijl diverse sprekers de gasten uitleg geven. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.