Volledig scherm
PREMIUM
Joop Wijers en zijn vrouw Bets waren sleutelfiguren in de tv-serie 'De Kolping: een volkswijk in renovatie'. © Paul Rapp

Bets en Joop kijken tevreden terug op tv-serie over de Kolping, ondanks het bittere slot

Joop en Bets Wijers zijn BN’ers. Dat komt door de televisieserie De Kolping: een Nijmeegse volkswijk in renovatie. Camera’s legden vast hoe ingrijpend het is als je je oude, vertrouwde stekkie in een volksbuurt moet verlaten voor een nieuw huis, ook al staat dat in dezelfde wijk.

Joop (70) en Bets (61) Wijers worden herkend in de winkels, op straat. ,,Ha BN’er”, begroeten mensen hen. ,,Geen Bekende Nijmegenaar, maar een Beruchte Nijmegenaar”, zegt Joop dan. Moet ie om lachen. Al valt er eigenlijk niet zo veel te lachen. Want zijn Bets is heel ziek. Ongeneeslijk ziek zelfs. Dat bleek toen ze goed en wel in die nieuwe woning zaten, in dezelfde straat, in dezelfde buurt, een paar meter van de plek waar hun oude huis stond. Dat is gesloopt.

Uit de brievenbus van het huis hangt een touwtje. Zo zijn ze het in de Kolping gewend. Het is 10.00 uur en Bets is net beneden. De lamp in de woonkamer moet nog worden opgehangen, want Joop heeft er niks meer gedaan sinds Bets ziek werd, nu vierenhalve maand geleden.

,,Koffie?”, vraagt Bets. Haar stem klinkt breekbaar. ,,Blijf jij maar zitten ik haal wel even”, zegt Joop. ,,Suiker? Melk?”. Op de ronde tafel een asbak, sigaretten, opgestapelde doosjes met medicijnen. Pijn heeft Bets niet, gelukkig niet. Ze steekt een sigaret op, Joop pakt er ook een. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.