Huisarts, onderzoeker en bijzonder hoogleraar Maria van den Muijsenbergh
Volledig scherm
PREMIUM
Huisarts, onderzoeker en bijzonder hoogleraar Maria van den Muijsenbergh © Paul Rapp

Bevlogen Nijmeegse onderzoeker slaakt noodkreet: ‘Armoede maakt ziek’

het gesprekArme mensen gaan gemiddeld zes jaar eerder dood en zijn vijftien jaar langer ziek dan rijkere landgenoten. ,,Dat moet anders. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter”, vindt de Nijmeegse huisarts, onderzoeker en bijzonder hoogleraar Maria van den Muijsenbergh.

13 reacties

 • Leonard

  2 jaar geleden
  De BTW is een niet-progressieve belasting. Ongeveer de helft van de belastinginkomsten komt via belasting op bezit/inkomen, de andere helft via de BTW. Dus een BTW-verlaging zou rechtvaardig zijn. Politieke partijen kunnen dit in hun verkiezingsprogramma opnemen.
 • Erik

  2 jaar geleden
  Dit is juist wél een wetenschappelijk gegeven en zeker niet iets om te lachen. Natuurlijk zijn er mensen van 100 voor wie het anders ligt. Daarom gaat het in dit verband ook over gemiddelden. 
 • Uw Buurman

  2 jaar geleden
  De levensstandaard van mensen in de schuldsanering is hier hoger dan van veel gepensioneerden in Letland, Litouwen of Estland.Alles is relatief.Maar het neemt niet weg wat Muijsenbergh zegt, armoede bestaat in Nederland en het is heel slecht voor je gezondheid.
 • Uw Buurman

  2 jaar geleden
  Wie heeft jou wijs gemaakt dat subsidiëren een hobby is van de VVD?Het beeld is dat bedrijven in Nederland 'weinig' belasting betalen. Maar ga je met de accountants van PWC de Nederlandse belastingdruk hoger is dan het Europees en Wereldwijde gemiddelde.De uitgaven aan de sociale zekerheid zijn zeker geen fooi in Nederland. Ze zijn de grootste uitgave van de overheid. Nog groter dan de uitgaven aan de gezondheidszorg.https://www.rijksoverheid.nl/binaries/medium/content/gallery/rijksoverheid/content-afbeeldingen/onderwerpen/prinsjesdag/2018/infographics/inkomsten-en-uitgaven-1920px.png
 • BurgeR

  2 jaar geleden
  'Er is in Nederland geen armoede', uitspraak van minister-president Rutte in 2010. 
 1. Pleidooi voor harde aanpak schurftprobleem: Ivermectine-pil voor iedereen uit risicogroepen
  PREMIUM
  update
  6

  Pleidooi voor harde aanpak schurftpro­bleem: Ivermecti­ne-pil voor iedereen uit risicogroe­pen

  Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen