'Bewaakte fietsenstallingen in Nijmegen moeten hele nacht openblijven'

NIJMEGEN - De bewaakte gratis fietsenstalling in het Nijmeegse centrum moeten 's avonds en 's nachts open blijven. Vooral voor het veilig stallen van fietsen van bewoners van het centrum.

Daarvoor pleit de Vereniging van Vastgoedondernemers, de VCV Nijmegen, met bezit in de binnenstad.

Volgens voorzitter Hubert Hendriks kan zo de overlast van de vele gestalde fietsen in de centrumstraten verminderd worden. Ook kan zo de diefstal van fietsen teruggedrongen worden. ,,Er zijn helaas veel kamerbewoners die onmogelijk hun fiets inpandig kunnen stallen.’’

Kosten

Helemaal gratis hoeft die nachtstalling niet zijn, vindt Hendriks. Hij denkt aan een tarief van bijvoorbeeld 5 euro per maand. Wie nu zijn fiets 's nachts na sluiting in een stalling laat staan, is telkens 2,50 euro voor die ene nacht kwijt. ,,Voor een gemiddelde bewoner van een bovenhuis of kamer is dat natuurlijk niet betaalbaar’’, benadrukt Hendriks.

Volgens Hendriks willen de vastgoedondernemers best investeren in stallingen bij en in hun panden. ,,Maar vaak is dat niet mogelijk.’’ De oproep van de VCV sluit aan bij eerder pleidooi van de Jolanda van Veluw, voorzitter van de het Bewonersplatform Binnenstad. Zij riep eind 2016 al op om alle fietsenstallingen in het centrum 24 uur per dag en tijdens alle dagen van de week open te stellen. Ze steunt nu ook de actie van de VCV. ,,Doe er iets mee’’, is haar advies aan de politiek.

Volledig scherm
De ondergrondse fietsenstalling bij Plein 1944 moet ook 's nachts open blijven. © Bert Beelen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.