Brand in een woonvoorziening voor erkende asielzoekers aan de Griftdijk in Lent. Dit was de derde keer in dertig dagen tijd.
Volledig scherm
Brand in een woonvoorziening voor erkende asielzoekers aan de Griftdijk in Lent. Dit was de derde keer in dertig dagen tijd. © Paul Rapp

Bewoner (18) aangehouden voor brandstichtingen bij Eritreeërs Lent

NIJMEGEN / LENT - Een 18-jarige medebewoner van een tijdelijke woonvoorziening voor zo'n 75 jonge Eritrese statushouders in Lent, wordt verdacht van drie brandstichtingen. Hij zou in de nacht van 30 mei, 5 juni en 15 juni brand hebben gesticht in de houten barakken. De jongen is dinsdagochtend aangehouden in zijn woning.

Nadat de verdachte is overgebracht naar het politiebureau, is zijn woning aan doorzocht, meldt de politie.

De branden leidden tot veel beroering onder de Eritrese bewoners, uitsluitend jonge mannen tussen de 18 en 23. Veel bewoners sliepen enige tijd in de buitenlucht, ze wilden het liefste weg uit Lent. Na de derde brand zette de politie een rechercheteam op de zaak en werd de woonvoorziening aan de Griftdijk 's nachts permanent bewaakt. Eerder waren al camera's opgehangen.

Onder een deel van de bewoners bestond direct al de angst dat het dictatoriale regime van Eritrea achter de brandstichtingen in Lent zou zitten. Dat regime schakelt vaker landgenoten in om overal ter wereld Eritreeërs te intimideren, zo gaf ook Eritrea-expert Mirjam van Reisen eerder in de Gelderlander aan. Sommige bewoners waren dan ook bang dat de dader een van hen was.

Die angst lijkt nu te zijn bevestigd. Omdat het onderzoek nog loopt, doet de politie geen verdere mededelingen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.