Volledig scherm
Protesterende bewoners naast een van de zwart gemaakte verkeersborden aan de Tweede Oude Heselaan 185. Rechts Bas Blij die al een handvol parkeerboetes op zak heeft. © Bert Beelen

Bewoners Tweede Oude Heselaan pikken parkeerboetes niet en maken verkeersborden zwart

NIJMEGEN - Verkeersborden zwart maken en bekeuringen negeren? Het mag niet, maar een aantal bewoners van de Tweede Oude Heselaan doet het toch. Zij vinden dat de gemeente Nijmegen voor hun deur een kafkaëske situatie heeft gecreëerd. 

Bij vier parkeerplaatsen langs de straat zijn uit veiligheidsoverwegingen stopborden geplaatst. Wie er toch stil staat of parkeert riskeert een boete van dik honderd euro. Maar volgens de omwonden zijn de stopborden juridisch van geen enkele betekenis voor de parkeervakken. 

Lastig

De verkeersmaatregel is genomen om vrachtwagens de ruimte te bieden de bocht te nemen naar de inrit van groothandel Arbe, gelegen achter de woningen aan de Tweede Oude Heselaan. Die draai is lastig te maken wanneer de vier parkeervakken vol staan. Volgens de omwonenden geldt een stopverbod echter alleen voor de rijbaan zelf en nooit voor bestaande parkeervakken. Maar daar denken de gemeentelijke handhavers anders over. 

Quote

De kans dat de gemeente Nijmegen in dit conflict door de rechter in het gelijk wordt gesteld is gelijk aan nul

Harry Dillerop, Verkeersdeskundige

Bas Blij is een van de bewoners die al een fiks aantal boetes op zak heeft voor het ongeoorloofd parkeren van de auto voor zijn eigen deur. Van 104 euro het stuk. Binnenkort mag Blij zich voor de kantonrechter verantwoorden voor zijn setje nog openstaande boetes. Hij piekert er niet over ze te voldoen. Evenmin als andere beboete straatgenoten. Om hun mening kracht bij te zetten hebben ze de stopverbodsborden onleesbaar gemaakt, omdat ze hun inziens alleen maar voor verwarring zorgen.

Tekst gaat door onder de foto

Volledig scherm
Een van de twee zwart gemaakte verkeersborden. © Rob Van Der Velden

Volgens de verkeerswet mogen de borden E1 (parkeerverbod) en E2, (stopverbod) niet gebruikt worden om parkeerplaatsen al of niet tijdelijk autovrij te houden. Wettelijk mogen gemeenten de juridische betekenis van een verkeersbord sowieso niet uitbreiden. Wel beperken, bijvoorbeeld voor bepaalde tijdstippen aan te geven. De gemeente Nijmegen is op de hoogte van de situatie, maar heeft tot nog toe geen maatregelen getroffen. 

Afsluiten

De bewoners hebben verkeersdeskundige Harry Dillerop aan hun kant. ,,Er bestaan geen verkeersborden in Nederland die het parkeren op een regulier parkeervak kunnen verbieden’’, stelt Dillerop. ,,Als je dat als gemeente wil, moet je zo’n vak fysiek afsluiten. De kans dat de gemeente Nijmegen in dit conflict door de rechter in het gelijk wordt gesteld is gelijk aan nul.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.