Rookwolken boven Nijmegen na het bombardement van 22 februari 1944.
Volledig scherm
PREMIUM
Rookwolken boven Nijmegen na het bombardement van 22 februari 1944. © Regionaal Archief Nijmegen

Bezoek aan Parandè

COLUMN Qader ShafiqSoms zijn de parallellen tussen mijn land van herkomst en mijn geliefde Nijmegen groter dan je zou vermoeden. Tijdens mijn laatste reis naar Afghanistan werd ik door een vriend van mijn broer uitgenodigd zijn dorp, Parandè, te bezoeken. Daar stroomt een rivier die door vele waterbronnen aan beide kanten van het dorp gevoed wordt.

We lieten de auto bij de rivier achter en namen een steil pad naar het huis van onze vriend. Eenmaal op het terras van het huis van de gebroeders Agha, waar al het verrukkelijkst wat het dorp kan produceren ons werd aangeboden, begreep ik waarom zij mij daar uitgenodigd hadden.

Zij wilden dat ik het verhaal van het pittoreske dorp zou vertellen. Het verhaal van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die door Russische bombardementen en beschietingen vanuit de lucht omkwamen. Het verhaal van de grot in de berg waar de dorpelingen zich schuilhielden en niemand het door rode commando's aangevoerde gifgas overleefde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.