Volledig scherm
Marikenhuis © pr

Bezoekers van inloophuis Marikenhuis zijn minder eenzaam

NIJMEGEN - Informele zorg bij kanker die inloophuizen als het Marikenhuis bieden heeft positief effect op de bezoekers. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Sinzer. ,,Onze filosofie is: kanker heb jij niet alleen, kanker draag je samen”, vertelt woordvoerder Willem van Gerwen van het Marikenhuis. 

Behalve (ex-)kankerpatiënten kunnen dan ook naasten en nabestaanden terecht voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking.

Kankerbijstrijding

Sinzer onderzocht de maatschappelijke waarde van inloophuizen als het Marikenhuis, in opdracht van stichting KWF Kankerbestrijding en in samenwerking met brancheorganisatie IPSO. De deelnemers aan het onderzoek naar de effectiviteit van de geboden ondersteuning voelen zich vooral minder eenzaam en ervaren een betere kwaliteit van leven. Ook zit een groot deel van de bezoekers beter in zijn vel. Het landelijke onderzoek bevestigt volgens Van Gerwen de toegevoegde waarde van het Marikenhuis die ook blijkt uit hun eigen onderzoek en dagelijkse gesprekken met bezoekers. 

Kwaliteit van leven

,,Ik hoop dat de positieve resultaten van het onderzoek bijdragen aan het verwerven van structurele financiering, vanuit de overheid of zorgverzekeraars”, aldus van Gerwen. Vooralsnog drijft het Marikenhuis volledig op de steun van ondernemers en maatschappelijk bewogen burgers.

Met dit onderzoek is volgens van Gerwen bewezen dat verwijzen naar een inloophuis loont. ,,Het betaalt zich terug in een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Een effect dat overigens niet in geld is uit te drukken.” Volgens de onderzoekers zijn de inloophuizen ook kostenbesparend door het positieve effect op de terugkeer naar werk. Daarmee is jaarlijks naar schatting 8 miljoen euro te besparen, aldus onderzoeksbureau Sinzer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.