Volledig scherm
© DG

Bieb gelast Dragqueenlezing af door demonstratie rechts-extremisten

UpdateNIJMEGEN - De Nijmeegse bibliotheek heeft zaterdagmiddag een voorleesmiddag van drag queens afgelast vanwege aanwezige rechts-extremisten. Een uur voor aanvang, rond 13.00 uur, liepen er jongeren rond in de bibliotheek die ‘als bedreigend werden ervaren’. Daarop is de voorleesmiddag afgelast.

,,Het gaat om de veiligheid van de kinderen en van de bezoekers,” zegt directeur Bert Hogemans van de bibliotheek over het besluit.

Buiten stond rond 14.00 uur een viertal actievoerders, leden van Identitair Verzet uit Brabant, een extreemrechtse actiegroep. Een van hen droeg een kruis en een zwarte vlag met daarop het symbool van de actiegroep; een tweede man deelde flyers uit met daarin onder meer de tekst ‘Wij zijn hier nu om het traditionele gezin als hoeksteen van de samenleving te promoten’. ,,Transgenders lezen voor aan kinderen vanaf vier jaar, traditionele waarden en normen worden weggeschoven. Dit wordt ons opgedrongen”, aldus de actievoerder.

Het voelt wat dubbel, zegt bibliotheekdirecteur Bert Hogemans over het besluit de voorleesmiddag te schrappen. ,,Nu heb je toch het gevoel dat de actievoerders hun zin krijgen. Als openbare organisatie wil je niet zwichten, maar aan de andere kant gaat het om de veiligheid.” Bij een eerder voorleesuurtje van een drag queen, begin oktober, demonstreerden leden van de katholieke stichting Civita Christiana uit Heilig Landstichting hiertegen. Binnen de bibliotheek was er geen wanklank, maar buiten ontstond een grimmige sfeer met een opstootje tussen actievoerders en voorbijgangers. Die demonstratie toen was aangekondigd. De actie van zaterdagmiddag was een verrassing. Hogemans: ,,We hadden geen aanwijzingen dat er een demonstratie zou zijn. Ook vanuit de politie waren er geen signalen.”

Hij is zaterdag meteen naar de vestiging gekomen om zelf poolshoogte te nemen. Op dat moment stonden er vier, vijf agenten en een aantal actievoerders op het plein voor de bieb. Want inmiddels hadden zich meer mensen rondom de actievoerders geschaard, tegenstanders die het niet eens zijn. ,,We laten ons niet provoceren”, zegt een van de actievoerders. Rond kwart voor drie zijn de mannen, begeleid door twee agenten op de fiets, naar hun geparkeerde auto gebracht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
  PREMIUM
  video

  Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

  NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.
 2. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
  stem

  Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

  NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.