Manon Krol (l.) en Jan Buitelaar (r.) met op de achtergrond hun onderzoeksteam.
Volledig scherm
PREMIUM
Manon Krol (l.) en Jan Buitelaar (r.) met op de achtergrond hun onderzoeksteam. © Bert Beelen

Bij piepjonge kinderen is adhd of autisme al te ontdekken: ‘Bij snelle behandeling wordt het leefbaarder’

NIJMEGEN - Al op jonge leeftijd vertonen kinderen tekenen van adhd en autisme, blijkt uit onderzoek van Nijmeegse wetenschappers. Zelfs bij baby’s zijn soms al kenmerken te vinden. Dat is hoopgevend.

14 reacties

 • K. Sanders

  1 jaar geleden
  @Johan Barn Helemaal mee eens. Heel leuk zo'n inclusieve maatschappij, behalve als je volwassen autist bent. Werken en belasting betalen mag je. Als dat in gevaar komt, is er opeens wel hulp. Meer voorlichting, begrip en hulp zou welkom zijn. Iedereen die zichzelf zo zielig en eenzaam vindt gedurende corona... Bedenk je eens dat er mensen rondlopen voor wie er niets veranderd is de laatste twee jaar. De maatregelen zijn een keer voorbij, maar onze lockdowns zijn zonder einde.
 • Gijs Eeps

  1 jaar geleden
  @Jeroen. Lelijke aanname. Ben zelf ADHD’r en heb meer last gehad met de stempel en de omgang van mensen daarmee, dan van de ADHD zelf. Mijn moeder heeft destijds besloten om mij niet in een hokje te laten plaatsen omdat dat destijds zeer hip was. Uiteindelijk heb ik op 17 jarige leeftijd zelf besloten actie te ondernemen, en na tal van medicijnen en nare trajecten er uiteindelijk zelf een weg in gevonden. Een kind moet ook kind kunnen zijn,daar geloof ik heilig in. Medicatie is niet zaligmakend
 • Pavla Janssen

  1 jaar geleden
  Marjan Hutten het u s echt niet te doen voor een kind met autisme/adhd om hem tussen gewone kinderwn in klas te stoppen. Ook buiten kunnen ze niet eens mee doen met andere kinderen. Het zal wel helpen dat ook de ouders met hun kinderen praten, dat niet iedereen zelfde is, beperkingen heeft en dat get heel normaal is dat ze anders zijn. Zo blijven ze niet in een hokje. Mijn zoon zal heel graag met kinderen uit de buurt willen spelen(hij heeft autisme) maar helaas wordt hij niet geaccepteerd.
 • Remy Nieboer

  1 jaar geleden
  @jeroen selman ik heb er wel ervaring mee. Het is zelfs ook zo dat een arts of begleider zegt dat het soms gewoon een druk kind is maar dat ze daarvoor extra geld voor krijgen als ze die diagnose geven. En in veel gevallen is gewoon structuur aanbrengen genoeg en dat vergt veel van ouders en daar zit nu net de clou
 • johan Barn

  1 jaar geleden
  ondertussen kunnen volwassen autisten er nog steeds in stikken en is de enige "hulp" beschikbaar zodat men kan zeggen dat er iets gedaan word. wij zijn ook vaak het probleem niet, het gebrek aan begrip (zoals uit een aantal reacties op dit artikel ook weer blijkt) voor onze problemen en hoe wij daadwerkelijk geholpen kunnen worden. maar ach, wat maakt het uit wat ik zeg? er is toch niemand die luistert.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen