Volledig scherm
© Politie

Bijna kwart meer wild aangereden dan vorig jaar, mogelijk door droogte

NIJMEGEN - De droogte van de afgelopen periode heeft er mogelijk voor gezorgd dat er veel meer wild is aangereden dan normaal.  Er worden bijna een kwart meer aanrijdingen met wild gemeld dan vorig jaar.

Uit cijfers van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland blijkt dat er elke maand gemiddeld bijna 500 reeën, zwijnen, dassen en ander wild worden aangereden, terwijl dat getal vorig jaar net iets boven de 400 lag. Die cijfers zijn gebaseerd op meldingen uit Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en delen van Noord-Holland. Het werkelijke aantal aanrijdingen ligt waarschijnlijk vele malen hoger, ook omdat veel aanrijdingen met wild helemaal niet gemeld worden.

Hoe groot de stijging van het aantal doodgereden dieren is, bewijzen ook cijfers over de nieuwe N18 in de Achterhoek. Werden daar in heel 2018 10 reeën doodgereden, in de eerste helft van dit jaar zijn dat er al zestien. De gemeente Berkelland onderzoekt wat hier de oorzaak van is.

Niet meer wild

Geopperd is dat wild wordt aangetrokken door de steeds natuurlijker wordende bermen, maar naar de precieze reden voor de toename van het aantal wildaanrijdingen is het gissen. Boswachter Ellen Luijks, werkzaam in de bossen rond Nijmegen, verbaast zich over de cijfers. 

,,Uit wildtellingen blijkt dat er niet meer wild is dan anders.” Ook natuurorganisatie ARK Natuurontwikkeling stelt verrast te zijn over de toename. ,,Wat we wel weten is dat de belangrijkste doodsoorzaak bij otters een aanrijding is. Daardoor is de otter in de Gelderse Poort nog maar mondjesmaat aanwezig, terwijl het dier het eigenlijk in de natuur heel goed doet”, aldus woordvoerder Chris-Jan van der Heijden. 

Op zoek naar water

Beiden denken dat de langere periodes van droogte misschien iets te maken heeft met de toename van het aantal doodgereden dieren. Luijks: ,,Dieren moeten daarom meer op zoek naar water.” Van der Heijden denkt ook dat een toename van het verkeer er iets mee te maken kan hebben. ,,Maar verder hebben we er geen verklaring voor.”

Wie een dier aanrijdt, is verplicht dat te melden bij de politie. Die kan dan een faunabeheerder inschakelen om het dier uit zijn lijden te verlossen dan wel het kadaver op te ruimen. Bij stichting ARK loopt wel een proef om de kadavers juist níet op te ruimen, maar in natuurgebieden te leggen. 

Van der Heijden: ,,We weten uit onderzoek dat zo'n kadaver belangrijk is voor de natuurlijke kringloop.” Niet alleen is een kadaver voedsel voor allerhande dieren. ,,Op de Veluwe zit er te weinig kalk in de grond. Door zo'n kadaver te laten liggen, breng je weer kalk in bodem.”

 Wildbeheerder: Pas snelheid aan in de nacht

Voor wildbeheerder Victor Nuijten uit Ede betekent het groeiende aantal aanrijdingen steeds meer werk. Zondag en maandag werden in het buitengebied van Ede nog drie zwijnen en een edelhert doodgereden. Een automobilist reed zondag twee zwijnen tegelijk aan, een big van 3 maanden en een jong van 1 jaar. Een ander zwijn kwam maandagochtend in botsing met een motorrijder. Die ging onderuit, maar raakte niet gewond.

Ook een edelhert moest het in de nacht van zondag op maandag ontgelden. De betreffende automobilist had een dashcam op zijn auto, die het ongeluk vastlegde. Nuijten twitterde de beelden. Hij roept weggebruikers op hun snelheid aan te passen en een aanrijding met wild altijd bij de politie te melden. ,,Zo kunnen we voorkomen dat een dier onnodig lijdt, door het eventueel dood te schieten”, legt Nuijten uit. ,,Als het beest al ter plekke is overleden, voeren het af naar het bos. Het dient dan als biomassa voor aaseters en andere dieren.” Een andere mogelijkheid is dat het aangereden beest het bos in is gevlucht. ,,Dan gaan we de volgende dag op pad met een hond, om het dier eventueel uit zijn lijden te verlossen.”

Nuijten roept automobilisten op ‘s nachts langzamer te rijden in de bossen. ,,De borden staan er niet voor niks. Een aanrijding is heel snel gebeurd, dat zie je op de beelden. Het filmpje spreekt voor zich. Bel de politie altijd als je een aanrijding hebt gehad, en ga niet zelf op zoek naar het dier. Dat kan in nood rare dingen doen.”

Er zijn momenteel veel wilde zwijnen, zegt Nuijten. ,,De jongen zijn nog niet zo vlug, en moeten leren hoe om te gaan met de grote wegen. De reeënbronst is net afgelopen, dus die zijn nu vermoeider en hebben minder goede reflexen.” In september begint de bronst van de edelherten. ,,Aan het eind van die periode gaan de geweidragers van de bronstlocatie terug naar hun leefgebied. Ook dan lopen ze meer kans op een ongeluk door vermoeidheid.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.