Volledig scherm
Een blik in een van de ondergrondse ruimtes van museum De Bastei aan de Waalkade in Nijmegen. Wie een pprojectie aanraakt, krijgt een video te zien met meer informatie. © © Peter J. Reese 2018

Bijzondere bouw De Bastei genomineerd voor geldprijs

NIJMEGEN - Museum De Bastei in Nijmegen is genomineerd voor de Schreudersprijs, een onderscheiding voor bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen. Vrijdag 20 september wordt bekend of het museum aan de Waalkade de aan de prijs verbonden 25.000 euro wint.

De bouw van De Bastei kende behoorlijk wat hobbels en heeft zo’n drie jaar geduurd. Al direct nadat de eerste schop in 2015 de grond inging, stuitten werklieden op tal van archeologische vondsten. 

De aanvankelijke plannen gingen de prullenbak in en besloten werd de unieke overblijfselen - waaronder een zeshonderd jaar oude haard, een Romeinse kademuur uit de tweede eeuw, restanten van een stadskasteel en een verbindingsroute naar de Valkhofburcht uit de twaalfde eeuw - te integreren in het museumgebouw. De geplande kelder werd een kruip-door-sluip-doorroute die bezoekers langs de schatten leidt. 

Samenspel

De organisatie achter de Schreudersprijs roemt de innovatieve oplossingen en bouwtechnieken die zijn gebruikt. ‘Dankzij een goed samenspel tussen architecten, constructeurs en bouwteam is het gelukt de unieke archeologische vondsten te integreren in een innovatieve en spraakmakende ondergrondse verbinding tussen entreegebouw en het museumdeel van De Bastei.’

Van de 15 inzendingen uit het hele land zijn er uiteindelijk vijf genomineerd voor de bouwprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Vrijdag 20 september wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Congres Ondergronds Bouwen in de Gaasperdammertunnnel in Amsterdam. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.