Volledig scherm
Het monument bij stadsbrug De Oversteek. © Paul Rapp

Bijzondere Sunset March: Duitse veteraan van de Luftwaffe loopt mee

NIJMEGEN - Een bijzondere Sunset March op 22 februari: die avond loopt een Duitse (naoorlogse) veteraan van de Luftwaffe mee.

Het gaat om Generalleutnant Klaus Habersetzer. De organisatie van deze dag ligt in handen van het Honorair Consulaat in Kleef samen met het Sunset March team, de Nederlands-Duitse Businessclub en de Duitse Luchtmacht in Kalkar.

800 inwoners vonden de dood

Voordat de Sunset March gelopen wordt, gaan de deelnemers bij het monument De Schommel, aan de Raadhuishof, een krans neerleggen. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een verwoestend (Amerikaans) bombardement.

Vliegtuigbommen legden een deel van de stad plat, bijna 800 inwoners vonden de dood. De Sunset March wordt dagelijks gelopen over stadsbrug De Oversteek als eerbetoon aan de geallieerde soldaten die in 1944 en 1945 vochten in Europa. 

48 soldaten sneuvelden

Sinds 19 oktober 2014 is de Sunset March een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten voor de vrijheid van Nederland en Europa. Een veteraan marcheert bij deze gelegenheid over de nieuwe stadsbrug De Oversteek. 

Bij zonsondergang worden de 48 bruglichten per twee achtereenvolgens verlicht. Op dit punt staken de geallieerden de rivier over tijdens Operatie Market Garden op 20 september 1944. Tijdens de operatie sneuvelden 48 soldaten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.