Blauwalg jaagt zwemmers weg van Spiegelwaal

VideoNIJMEGEN - De doorgaans drukbezochte Spiegelwaal ligt er verlaten bij. De strandjes zijn leeg, het wateroppervlak is rimpelloos. Dat er blauwalg in het stilstaande en langzaam opwarmende water is aangetroffen, lijkt veel zwemmers af te schrikken. Ze willen voorkomen dat ze huidirritatie of andere klachten krijgen en zoeken elders verkoeling, zoals op een van de Waalstrandjes. 

Volledig scherm
Waarschuwing voor blauwalg op een informatiebord bij de Spiegelwaal in Nijmegen. © DG

De waarschuwing van de provincie Gelderland, met gele stickers vermeld op de informatieborden, is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Zo zwemt een vrouw ontspannen in het verder uitgestorven water, totdat ze hoort van de aanwezigheid van blauwalg. Reden voor haar om aan het waterplezier snel een einde te maken. 

Anderen zijn meer onbekommerd, zoals Ronald Hoogerbrugge en Rida Huygen, die samen met hun honden nabij de brug De Lentloper zwemmen. ,,We weten ervan. Verderop zie je wel wat groene slierten drijven, hier niet", zegt hij, na een frisse duik. ,,Het loopt hier snel af; het diepe water is koeler. Dan heb je er niet zo'n last van. Straks bij thuiskomst even onder de douche. En we proberen te voorkomen dat de honden er te veel van binnenkrijgen."

Langs de oever van de Spiegelwaal is de blauwalg hier en daar goed zichtbaar. Een blauwgroene laag drijft op het water, met lange slierten. Ook zijn er algen aangespoeld; die vormen groene strepen op het zand. ,,Ik kom hier vooral om van het uitzicht te genieten en ga het water niet in", zegt Paul Keizer, die rustig op de oever zit. ,,Het is wel vervelend voor de zwemmers."  

Volledig scherm
Blauwalg vormt een blauw-groene laag op het water van de Spiegelwaal in Nijmegen. © DG
Volledig scherm
Ondanks het warme weer ligt de Spiegelwaal in Nijmegen er verlaten bij. Er is blauwalg geconstateerd. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.