Volledig scherm
Zorgen om de losliggende Blauwe Steen. Inmiddels is de schade hersteld. © Rob Jaspers

Blauwe Steen vastgelijmd, bussen rijden weer door Burchtstraat

NIJMEGEN - De Blauwe Steen in de Burchtstraat in het centrum van Nijmegen zit weer vast op zijn plek. Nadat een Nijmegenaar dinsdag melding deed van een verzakking, kwam de gemeente meteen in actie. Wegwerkers constateerden dat de steen niet was verzakt, maar losgetrild door passerende bussen.

De grijs-blauwe rechthoekige plaat van natuursteen op de kruising van Burchtstraat, Grotestraat, Grote Markt en Broerstraat is opnieuw in het beton vastgelijmd. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren en de lijm tijd te geven uit te harden, werd het busverkeer dinsdag vanaf 16.00 uur omgeleid. Rond middernacht werd de blokkade opgeheven en konden de bussen hun normale route hervatten.

Historisch erfgoed

De Blauwe Steen, door de eeuwen heen vaker vervangen, vertegenwoordigt belangrijk historisch erfgoed in Nijmegen. Het kleinood symboliseerde al in de dertiende eeuw het stadskruispunt waar toen nog vier wijken van Nijmegen bij elkaar kwamen. 

Op de centraal gelegen locatie werden tot in de 18e eeuw veroordeelde misdadigers terechtgesteld met lijfstraffen als het afhakken van vingers en/of oren. Ook was het de plek voor openbare boetedoening.

‘Mensen die tot gevangenisstraf of ter dood waren veroordeeld, kregen hier een laatste kans om hun vrijheid te herwinnen, namelijk wanneer iemand uit het publiek de veroordeelde zou willen vrijkopen’, schrijft de historische vereniging Noviomagus. Dat moest dan gebeuren in de tijd die het vergde om drie rondjes om de steen te lopen. 

Koker met oorkonde

In 1976 adopteerde carnavalsvereniging De Blauwe Schuit vanwege de kleur de steen als verenigingssymbool. Op het kruispunt opent De Blauwe Schuit jaarlijks het carnaval met het aanslaan van een vaatje. Onder de steen ligt een metalen koker met daarin een oorkonde, foto’s en boeken van de Blauwe Schuit. Deze koker is tijdens de herstelwerkzaamheden onaangeroerd gebleven.

Sinds 1984 reikt de Vereniging van Binnenstad Ondernemers jaarlijks het ‘blauwe steentje’ uit aan de man of vrouw die zich in dat jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.