Blingbling weer terug op Nijmeegse Sint Stevenskerk

videoNIJMEGEN - Het is weer goud dat blinkt bovenop het bekendste kerkgebouw van Nijmegen, de Sint Steven. Dinsdagochtend werden met bladgoud beslagen bolvormige versieringen op een van de spitsen geplaatst.

Volledig scherm
© Bert Beelen

,,Zo krijgt de kerk weer het uiterlijk van vroeger. Op veel meer plaatsen zat bladgoud dat in de loop der tijd door verwering is afgesleten. Omdat we het dak restaureren, worden ook de versieringen in oorspronkelijke stijl teruggebracht”, aldus Sint Stevenskerkbestuurder Henk Postema.

Dat gebeurt met de nodige trots, maar de ingreep is tegelijkertijd ook een verplichting die wordt opgelegd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. ,,De goudresten hebben we nog niet zo lang geleden ontdekt. We hebben dat gemeld bij de Rijksdienst. Die zeiden meteen dat we het bladgoud ook weer in oorspronkelijke staat moesten herstellen.”

Vorig jaar kreeg de Sint Stevenskerk een subsidie van 5,5 miljoen van het rijk om de kerk grootscheeps op te knappen. Postema: ,,Daarvan is twee miljoen bestemd voor de dakrestauratie.” Maar het gaat nog een tijdje duren voordat die helemaal af is. ,,Nog tot en met 2027. Er zijn te weinig vakmensen die het leien dak op kundige wijze kunnen vervangen. Sneller gaat niet.” 

De kosten

Het ministerie had de subsidie voor een kortere periode verstrekt. ,,Maar we hebben gezien de tijdsinvestering toestemming gekregen het geld over meerdere jaren uit te smeren.” Een ingenieursbureau uit Beek en Donk zorgt voor het aanbrengen van het nieuwe bladgoud. De drie bollen bewerken kostte 2.000 euro. 

Volledig scherm
Dakwerkzaamheden St. Stevenskerk. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.