Bloedheet, maar deze bikkels werken door in de buitenlucht: ‘Tempo ligt veel lager’

videoNIJMEGEN - Met snikhete temperaturen van rond de 30 graden, is werken in de buitenlucht voor veel mensen geen pretje. Toch is het voor sommige werklui in Nijmegen de bittere noodzaak: er moet immers brood op de plank komen, ook op deze zonovergoten dagen. ,,Fijn is anders; de hele dag buiten staan met dit weer.”

Stratenmaker Pedro van den Hurk (53) kan er kort over zijn: het liefst zou hij achter de airco zitten of verkoeling zoeken aan het water. 

Sneller bekaf

Volledig scherm
Pedro van den Hurk aan het werk als stratenmaker. © Gerard Verschooten

De hele dag werken in de brandende zon is nodig, maar een flink tempo aanhouden is 'niet te doen'. ,,Het tempo ligt veel lager dan anders. Dat is logisch, je bent veel sneller bekaf dan normaal. De eerste uren gaan nog wel, maar vanaf een uur of 11, 12 begint het pas écht heet te worden”, zegt hij met de stenen in zijn hand langs de Waalkade. 

Voorbereid heeft de Ossenaar zich wel op het warme weer. Hij heeft een pet op, drinkt op tijd water en zoekt geregeld de schaduw op. ,,En we hebben zonnebrand mee om ons in te smeren. Dat moet ook wel. De hele dag in de zon staan is anders niet vol te houden. Soms loop ik even weg van m'n werkplek om de schaduw op te zoeken.”

Quote

Het tempo ligt veel lager dan anders. Dat is logisch, je bent veel sneller bekaf dan normaal.

Pedro van den Hurk

Sproeien is hard nodig

Volledig scherm
Hovenier Arjan Willemsen. © Gerard Verschooten

Iets verderop is hovenier Arjan Willemsen (35) druk het veld aan het sproeien op de Waalkade. Hij is een ‘buitenmens’ en houdt wel van wat hitte. Wel merkt hij hoe belangrijk het is om te sproeien. ,,De grond is hartstikke droog. Ik zou iedereen adviseren ‘s avonds de sproeier aan te zetten. Met de waterspetters van de sproeier en het windje dat op de Waalkade staat is het gelukkig goed uit te houden hier.”

Maatregelen neemt hij wel. ,,Ik ben vandaag om vijf uur begonnen en ga door tot een uurtje of twee. Daarna gelijk de bus in, airco aan en naar huis om de planten thuis water te geven. Morgen heb ik een andere klus, een boom wegzagen. Dat wordt wel zweten.”

Gezeur

In de brandende zon verkoopt marktkoopman Wim van Lent (87) bloemen op de Nijmeegse maandagmarkt. Heet? Hij vindt het maar gezeur, vertelt hij. ,,In Nederland zijn we altijd maar met het weer bezig. We maken ons daar veel te druk om. Echt onzin. We zitten niet in de tropen. Daar is het pas écht heet. Hier is het juist lekker, er is zelfs nog een fijn windje bij.”

Volledig scherm
Bloemenverkoper Wim van Lent vindt dat we niet moeten klagen over de hitte. © Gerard Verschooten

Wel merkt hij dat er, vermoedelijk door het weer, minder mensen op de wekelijkse maandagmarkt afkomen. ,,De mensen zoeken allemaal het water en de strandjes op. Dat is jammer voor de verkoop. Toch mag het van mij best 30 graden blijven. De hele zomer. De meeste planten kunnen goed tegen hitte. Lavendel moet bijvoorbeeld juist niet teveel water krijgen. Veel mensen weten dat niet en maken die fout. Maar de lavendel kan goed tegen droogte.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.