Herman Koch en Connie Palmen in gesprek met Jaap Robben op het Nijmeegs Boekenfeest
Volledig scherm
Herman Koch en Connie Palmen in gesprek met Jaap Robben op het Nijmeegs Boekenfeest © Eveline van Elk

Boekenfeest is een snoepwinkel voor lezers

NIJMEGEN - Vier podia waar schrijvers en dichters voordragen of worden geïnterviewd. Het Nijmeegs Boekenfeest is een snoepwinkel waar de bezoeker moet kiezen.

Alleen de opening in de concertzaal van De Vereeniging dubbelt niet met andere programmaonderdelen. Achteraf gezien is dat het hoogtepunt. Na een welkomstwoord en een voordracht van Nijmeegs stadsdichter Amal Karam is het podium voor Sven Radzke, de Duits-Nederlandse entertainer met Nijmeegse roots.

Zijn werk laat zich het beste omschrijven als een mix van vaudeville, cabaret en chansons. De sterkste kant van Ratzke zijn de chansons. Hij brengt virtuoze versies van nummers van Michael Jackson, David Bowie, Ramses Shaffy en Prince en krijgt daarvoor een staande ovatie. Hij beloont het publiek met Bowie’s ‘Heroes’ als toegift.

Pendelen

Het publiek kan daarna pendelen tussen vier locaties. In de kleine zaal bestieren Rob Waumans en Ivo Victoria een podium waar ze schrijvers interviewen en ze de ruimte geven voor een voordracht. De Annazaal is van de Radboud Universiteit met korte literatuurcolleges. Ook in de grote zaal zijn performances en in het café dragen jonge schrijvers hun eigen werk voor.

Topschrijvers

Rob Woumans en Ivo Victoria houden interviews en presenteren performances.
Volledig scherm
Rob Woumans en Ivo Victoria houden interviews en presenteren performances. © Anne Nijtmans/ DG

De slotact in de grote zaal is het interview dat de Nijmeegse schrijver Jaap Robben houdt met Herman Koch en Conny Palmen. Hij heeft het Boekenweekgeschenk geschreven en zij het Boekenweekessay. Beiden toppers in de Nederlandse literatuur. Het gesprek kabbelt een beetje voort. Misschien zijn de schrijvers vermoeid. Beiden hebben er een lange dag opzitten met interviews en signeersessies. Koch vertelt wat over het ontstaan van zijn boekgeschenk ‘Makkelijk leven’. Palmen zegt iets zinnigs over het thema van de boekenweek maar springt verder van de hak op de tak.

De bar blijft tot laat open en er is een dj zodat de bezoekers nog lang kunnen napraten, drinken en dansen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.