Volledig scherm
De oranje gebieden op de kaart werden op 22 februari 1944 weggebombardeerd. Daarbij kwamen 800 mensen om het leven.

Bombardement vaagde stadshart Nijmegen weg in 1 minuut

NIJMEGEN – De rust leek weergekeerd in de stad. Na een luchtalarm van 13.00 uur uur, volgt het sein veilig. En plots zijn er dan toch weer vliegtui­gen boven Nijmegen. Die dinsdag 22 februari 1944 vallen om 13.28 uur bommen op het centrum.

Van de Amerikanen zelfs, ‘onze vrienden’. Ze zochten een gelegenheidsdoel na een mislukte missie boven Duitsland.

In 1 minuut wordt het oude stadshart weggevaagd. 800 do­den en duizenden gewonden worden geteld. Op de oude foto van Nijmegen is ingekleurd welke straten werden getroffen. De foto laat slechts een deel van de verwoesting zien. Ook verderop bij Dodden­daal, Regulierstraat, het station en de Kraijenhofflaan was het raak.

Wandelen langs brandhaarden
Een nieuwe wandelroute door het centrum van Nijmegen maakt duidelijk hoeveel van het stadscentrum verwoest werd door het bombardement.

De wandelroute kunnen mensen individueel lopen, want de 4,4 ki­lometer langs het deel van het centrum dat is gebombardeerd, wordt helemaal aangegeven met een herkenbaar logo. De wandelroute is door Bregje Jaspers in nauwe samenwerking gemaakt met het Huis voor de Geschiede­nis in de Mariënburgkapel.

Aanvulling
Bom­men op burgers, zo heet de exposi­tie die hier te zien is van 21 februa­ri tot en met 23 augustus. De wan­delroute is hierop een mooie aan­vulling, en omgekeerd Gelderlander-journalist Rob Jas­pers, Bregjes’ vader, schreef de verhalen. Verder werkten schrij­ver Bart Janssen en historicus Joost Rosendaal eraan mee. Ande­re partners zijn ’t Gilde, het Regio­naal Archief Nijmegen en gemeen­te Nijmegen.

Het routeboekje Brandhaarden Bom­bardement met de verhalen en de fo­to’s kost 1,50 euro en is onder meer te koop bij het Huis van de Geschiede­nis. Daarnaast zijn er wandelingen met gidsen van ’t Gilde op de eerste en laatste koopzondag van de maand.

Start om 14.00 uur bij de Mariën­burgkapel. In weekeinden zonder koopzondag is de wandeling op zater­dag, die start ook om 14.00 uur bij de kapel. Prijs: 4 euro inclusief routeboek­je.

Gratis
Op 22 februari is er vanaf 15.00 uur een gratis wandeling met gidsen van het Stadsgilde vanaf de Marienburgkapel, Start na officiële herdenking van de slachtoffers van het bombardement. Zie www.gildenijmegen.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.