Volledig scherm
Kastanjedroom op het Valkhof. © Gerard Verschooten

Boomstronkkunst weggehaald uit Valkhof

NIJMEGEN - In het Valkhofpark is de bronzen deksel op één de boomstronken bij de ingang 'verdwenen'. De bronzen deksel met een tekst van de eerste Nijmeegse stadsdichter Merijn Hilte is een kunstwerk van Carel Lanters.

Voorzorg
Het kunstwerk is door de gemeente uit voorzorg Nijmegen weggehaald. De boomstronk verkeerde in zo'n slechte staat, dat het noodzakelijk was. Het kunstwerk is in 2006 aangebracht op de bijna twee eeuwenoude boomstronk. De Arnhemse kunstenaar Carel Lanters heeft met zijn bronzen deksel een nieuwe betekenis willen geven aan de eeuwenoude boomstronken.

Kastanjebomen
Het gaat om twee kastanjebomen in het Valkhofpark die in 2000 gesneuveld zijn na een forse storm. De schade aan de bomen was zo groot dat er besloten moest worden om ze om te hakken. De stronken bleven echter behouden als een bewijs dat daar ooit twee grote kastanjes hadden gestaan. Vandaar dat de kunstenaar zijn kunstwerk ook Kastanjedroom heeft genoemd. De bronzen deksel wekt de suggestie dat het de geamputeerde boom wil beschermen voor verder verval. Dat zal echter niet lukken, want het proces van aftakeling gaat onverdroten verder. Uiteindelijk zal de boomstronk verdwijnen uit het beeld van het monumentale Valkhofpark. Van de andere boomstronk is een zitje gemaakt dat uitzicht biedt op het kunstwerk.

Depot
Het kunstwerk is opgeslagen in het gemeentelijke depot. Met Carel Lanters wordt nu gezocht naar een nieuwe plek in Nijmegen om het bronzen kunstwerk aan te brengen.

Volledig scherm
Kunstwerk Kastanjedroom is verwijderd. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.