Volledig scherm
Boven de asielopvang in het oude Belastingkantoor komen snel kamers beschikbaar voor 'betrokken' jongeren. Huurders die vluchtelingen willen helpen. © do visser

Boven asielopvang Stieltjesstraat komt tijdelijke woonplek voor 'betrokken jongeren'

NIJMEGEN - De vier leegstaande verdiepingen boven het asielzoekerscentrum in het oude belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen komen snel beschikbaar voor de huisvesting van 52 jongeren. Die huurders moeten zich inzetten voor de paar honderd vluchtelingen die in de onderste drie verdiepingen verblijven. Anders krijgen ze geen huurcontract.

Volgens opvanginstelling COA  gaat het om een experiment. In Utrecht heeft die organisatie hiermee al ervaring opgedaan. Daar heeft de jongerenhuisvester Socius vorig jaar een dertigtal jongeren ondergebracht bij een AZC.  Ze moeten zelf allerlei activiteiten organiseren voor hun medebewoners, de vluchtelingen. Het gaat om samen koken en eten, muziek  maken en luisteren, films kijken, taaluitwisseling en samen sporten. 

Motivatiebrief

Socius leidt ook het project in de Stieltjesstraat. De jongeren die interesse hebben in een kamer, moeten een motivatiebrief schrijven waarom ze bij de asielopvang willen wonen en wat ze voor hun medebewoners willen doen. Volgens Manon Jacobs van Socius worden de jongeren op basis van hun motivatie geselecteerd voor een kamer.

,,Maar we gaan hun inzet niet vastleggen in contracten. Vrijwilligheid is het uitgangspunt. De jongeren moeten meedoen aan de gezamenlijke activiteiten omdat ze het willen en niet omdat het moet. Ze moeten zich betrokken voelen bij de vluchtelingen.’’

Werving huurders

In Utrecht draait Socius al ruim een jaar een vergelijkbaar woonproject bij een asielopvang aan de Einstendreef. De bewoners zijn daar enthousiast, volgens Jacobs. In Nijmegen start Socius komende week met de werving van de eerste huurders. Ze kunnen vanaf begin december in hun kamer trekken. Ze krijgen een aparte ingang naast de asielopvang. 

Tijdelijk

De huur  voor de kamers (gemiddeld 19 vierkante meter en al ingericht) bedraagt 300 euro, inclusief servicekosten. Het gaat overigens om tijdelijke huur. De opvang voor 300 asielzoekers  in het oude belastingkantoor stopt op 1 september 2018.  Aanvankelijk was de Stieltjesstraat voor een periode van twee jaar gereserveerd voor 500 vluchtelingen als noodopvang, maar de toestroom van asielzoekers is gedaald. Daarom staat het voor wonen aangepaste kantoorcomplex nu al een jaar voor het grootste deel leeg. 

Gewone woonbestemming

Nijmegen heeft begin 2016 met het rijk een akkoord gesloten over een 'gewone' woonbestemming van het oude belastingcomplex vanaf oktober 2018. Tien jaar lang mag Nijmegen hier 150 kamerbewoners huisvesten.  Wethouder Bert Frings heeft eerder aangegeven dat hij een mix wil van jongeren en erkende asielzoekers, vluchtelingen met een status die een nieuwe toekomst in de stad willen opbouwen. 

Open dag asielopvang

Het  Centrale Orgaan Opvang Asielzoekers houdt zaterdag aan de Stieltjesstraat een open dag tussen 12.00 en 16.00. Er worden onder meer rondleidingen gehouden. Medewerkers van Socius geven dan ook  informatie over het nieuwe woonproject voor jongeren. 

  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.