Anne heeft mooie diploma's, maar gaat liever de tuin in: ‘Zelfs op een balkon kan je al veel’
NIJMEGEN - Anne Wieggers liet mooie loopbanen in de kunstsector en politiek schieten om tuinvrouw te worden. Ze is gespecialiseerd in duurzame tuinen. ,,Die zorgen voor nieuw leven, zelfs met een balkon kun je veel.”
Delen per e-mail
Tijdens een studiereis voor aankomende kunsthistorici langs Engelse landhuizen waren ze Anne Wieggers regelmatig kwijt. Dan liep ze weer in de tuin of in oude Victoriaanse kassen. Het buitenleven vond ze eigenlijk nóg interessanter dan de cultuurhistorie van de binnenkant.
Een jaar later was ze in Rome om de oude Romeinse weg Via Appia Antica te bestuderen maar ook daar had ze meer oog voor de parasoldennen en de bloemen in de berm. ,,Terwijl ik in Rome woonde ontmoette ik mijn man, die er ook een onderzoek deed. Hij kwam uit Nijmegen. Zo ben ik hier terecht gekomen", zegt Anne Wieggers.
Aan de slag met mooie diploma's
Ze maakte netjes haar studie af. Twee bachelors: Erfgoedstudies en Kunstgeschiedenis en een master in Kunstbeleid. En toen aan de slag met die mooie diploma’s. Anne Wieggers werkte voor verschillende musea en voor het NPO-programma Kunststof Radio. Daarnaast was ze voor GroenLinks Statenlid bij de provincie Gelderland.
Maar tuinen bleven trekken. ,,De achtertuin van mijn eerste woning in Nijmegen was een woestenij. Ondanks dat het een huurwoning was waar we niet zo lang wilden blijven, kon ik het niet laten om wat te planten. Ik kweekte bloemen en groenten in kistjes. Iemand keek over de schutting en vroeg ‘kun je voor mij ook niet zoiets maken’. Dat was mijn eerste klant voor een tuinontwerp.”
Van hobby beroep maken
Zo klopten er steeds meer mensen aan. Naast haar werk in de kunst en politiek was ze in de weekenden vaak bezig met ontwerpen en tuinen aanleggen. Anne Wieggers heeft lang geaarzeld voordat ze van haar hobby haar beroep durfde te maken. ,,Ik had toch die goede opleiding? En ik had mooie banen, dat is niet vanzelfsprekend in de cultuursector.”
Uiteindelijk is de overstap geleidelijk gegaan. Acht jaar geleden is ze parttime tuinvrouw geworden sinds vijf jaar is dat haar enige werk. Ook stelde ze zich in 2019 niet meer kandidaat voor Provinciale Staten.
Het tastbare resultaat van een tuin maakt me altijd weer blij. Dat je van een stukje grond iets moois maakt dat leven voorbrengt.
,,Van buiten werken, word ik veel gelukkiger. Sinds ik tuinvrouw ben, heb ik bijna geen last meer van een winterdip. En het tastbare resultaat van een tuin maakt me altijd weer blij. Dat je van een stukje grond iets moois maakt dat leven voorbrengt.”
Duurzaam tuinieren is haar specialiteit. ,,Dat wil zeggen: gifvrij, natuurlijke compost, je verspilt geen materialen en massa’s bloemen. Bovendien is een duurzame tuin een zelfredzame tuin, je hoeft niet de hele tijd onkruid te wieden en de planten zijn sterk. Duurzaam groen zorgt bovendien voor nieuw leven: vogels, vlinders, insecten, kleine dieren.”
Kennis delen
Anne Wieggers deelt haar kennis graag met anderen. Ze schrijft artikelen en is hoofdredacteur van Gardeners’ World, ze geeft les en onlangs heeft ze een boek gepubliceerd over Duurzaam Tuinieren. ,,Ik schreef handleidingen voor mijn klanten en die werden steeds uitgebreider. In het boek heb ik alles gebundeld.”
‘Duurzaam Tuinieren’ is bedoeld voor beginners en gevorderden, mensen met een balkon of een flinke lap grond. Het gaat over de bodem, technieken, een tuinplan maken, planten, bomen en struiken, hoe je met zachte hand de regie voert en hoe je ongewenste gasten weghoudt zonder gif.
,,Zelfs met een balkon, een boomspiegel of een geveltuintje kun je al veel. Als overal in de stad dit soort groene pleisterplaatsen zijn, houden we met zijn allen planten- en diersoorten in stand.”
Vier tuintips voor de zomer van Anne Wieggers
1. Bescherming tegen droogte: mulchen.
,,Mulchen is het aanbrengen van een laag organisch materiaal op de bodem. Bijvoorbeeld biologische compost. Als er een droge periode aankomt, water je eerst je tuin, dan bedek je de aarde met compost, zeker 5 centimeter. Het houdt onkruid tegen, verbetert de bodem en houdt vocht vast. Je hoeft dan de rest van de zomer minder te sproeien.”
2. Niet doen in de zomer: planten
,,Bloeiende planten in tuincentra zien er prachtig uit. Maar ze zijn snel opgekweekt in kassen en kunnen weinig verdragen. Ook is het wortelstelsel niet goed ontwikkeld. De kans is groot dat ze het niet redden in de tuin.”
3. Wel doen in de zomer: inspiratie opdoen
,,Kijk rond in mooie tuinen en schrijf de namen op van de planten die je leuk vindt. Liefst (inheemse) soorten die het hier goed doen.”
4. De herfst is het ideale plantseizoen
,,Poot in het najaar jonge, duurzaam gekweekte planten. Die hebben de hele winter de tijd om goed wortel te schieten. Dan heb je volgend jaar bloeiende planten die bovendien ijzersterk zijn.”
‘Duurzaam tuinieren’ van Anne Wieggers is uitgegeven door Volt en kost 24.99 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gemeente meet minder verkeer op Groenestraat, ondanks komst Action
NIJMEGEN - De Groenestraat is niet drukker geworden door de komst van de Action en de nieuwe Albert Heijn. Dat concludeert de gemeente Nijmegen uit een meting in september. Buurtwoordvoerder Wim van Beurden is sceptisch: ,,Pas als het normale leven weer op gang komt, kun je er iets over zeggen.” -
PREMIUM
Een leger aan vrijwilligers, maar toch is er te weinig personeel in het verpleeghuis
Door corona is het keihard werken voor personeel in de verpleeghuizen in de regio Nijmegen. Er zijn ook nog eens meer ziekmeldingen dan ooit. Dus zet die honderden vrijwilligers in voor zorgtaken, zou je denken. Nood breekt wet. Maar zo simpel is het niet. -
Drukte op fitnesspleintje in Goffertpark is nu wel oké, maar alleen voor jongeren
NIJMEGEN - Het was dringen op het sportpleintje in het Goffertpark, afgelopen zondagmiddag. Tientallen sporters hingen aan de rekstokken van het fitnessparkje en daarbij werd de anderhalve meterregel niet nageleefd. Een heel verschil met het voorjaar, toen de sportieve hangplek met hekken werd afgesloten, omdat het er ‘te vol’ was. Hoe zit dat? -
PREMIUM
Fietspad in Nijmegen gaat dwars door oud bosje: ‘Kan het echt niet anders, gaan we over tot kap’
NIJMEGEN - Een rechtstreekse fietsverbinding van Heseveld naar de Hazenkamp. De gemeente Nijmegen laat onderzoeken of dat kan zonder te veel schade aan te richten. De doortrekking loopt dwars door een oud bosje. Hoe dan ook wordt de ecologische waarde van het terrein minder, oordelen boomspecialisten. -
Bruls over vaccinatielobby’s van medisch specialisten: ‘Ik heb me verbaasd en me eraan gestoord’
NIJMEGEN - Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls stoort zich aan de voorrang die specialisten zoals ic-arts Diederik Gommers krijgen binnen het vaccinatieproces. Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland.
-
Overstekende fietser gewond door botsing met auto in Nijmegen
NIJMEGEN - Een fietser is dinsdagochtend gewond geraakt door een botsing met een auto in Nijmegen. De twee kwamen met elkaar in botsing op de Nieuwe Dukenburgseweg. -
PREMIUM
virus en ik Rector Joris Bovy: ‘We slaakten met zijn allen een diepe zucht’
Joris Bovy is rector van het Kandinsky College in Nijmegen. Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens de coronacrisis. -
PREMIUM
Hoe luncht Nijmegen? Diederik Grootjans schildert een jaar lang middagpauzes in de stad
NIJMEGEN - Wat doen Nijmegenaren overdag tijdens hun werk en in de middagpauze? Kunstenaar Diederik Grootjans gaat een jaar lang op bezoek bij bedrijven en instellingen om het dagelijks leven in de stad vast te leggen. Elke dinsdag is de neerslag van zijn bezoekjes te vinden in de kolommen van De Gelderlander. Dinsdag begint de serie.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen