Piersonstraat 40 jaar later. Van links naar rechts: Leo Poiesz, Flip Bastiaan en Wil Meerten in de Sint Thomashof bij de muurschilderingen over de rellen.
Volledig scherm
PREMIUM
Piersonstraat 40 jaar later. Van links naar rechts: Leo Poiesz, Flip Bastiaan en Wil Meerten in de Sint Thomashof bij de muurschilderingen over de rellen. © Paul Rapp


‘Oorlog’ in de Piersonstraat: veertig jaren geleden waren dit de krakers die zich met hand en tand verzetten

De Nijmeegse Piersonrellen in 1981 horen bij de hevigste krakersrellen ooit in Nederland. Het leger kwam eraan te pas met tanks. Drie actievoerders van toen blikken veertig jaar na dato terug. ,,Dat er geen doden zijn gevallen....”

7 reacties

 • Byron Hendriks

  8 maanden geleden
  Of het nou gaat om de tweede wereldoorlog, de oorlog in korea, politionele acties, de hippies uit de jaren zestig of in dit geval deze krakers ze hebben allemaal gemeen dat ze met dezelfde verhalen komen. Het oud strijders legioen met hun gezeur over vroeger, over hoe zij zich hebben opgeofferd en wat voor helden zij waren is zo voorspelbaar. Echte helden kloppen zich niet op de borst.
 • Hendrik Wijnhoven

  8 maanden geleden
  Ik kan het me nog goed herinneren, elke dag na school gingen we er even kijken. Als kind vond ik het prachtig maar zoals hieronder al werd aangegeven waren de burgers er wat minder blij mee en dat leidde bijna dagelijks tot opstootjes rondom de drie barricades. De ME moest ze uit elkaar houden en de krakers hadden een grote brandspuit op de barricade geplaats om de boze Nijmegenaren op afstand te houden. Een onderbelicht deel van dit verhaal zoals J. Aal hieronder al terecht melde.
 • Evil Admin

  8 maanden geleden
  Heren & dames journalisten, kunnen jullie, alsjeblieft, eens ophouden met ALLES wat rupsbanden heeft tanks te noemen? Wat aan de Pierson straat zijn ingezet zijn helemaal geen tanks maar armored recovery vehicles. Ofwel bulldozers en sleepers van de genie. https://en.wikipedia.org/wiki/Armoured_recovery_vehicle Natuurlijk, de mythe van 'de tanks', daar pocht links Nijmegen graag over, vooral in Café de Bijstand, maar het is precies dat, een mythe.
 • J. Aal

  8 maanden geleden
  Nimmer is in dit verhaal belicht, dat de ME de eerste dagen de Nijmegenaren (vooral uit aanpalende volkswijken) gescheiden hielden van de krakers. De Nijmegenaren waren dit gespuis in die tijd al lang beu en wilden maar wat graag het recht in eigen hand nemen. Pas enkele dagen later was het 'publiek' meer de achterban van het gespuis en hielden de Nijmegenaren zich meer afzijdig.
 • Ger Ra

  8 maanden geleden
  Nou, wat een helden. Dat deze mensen een podium krijgen zeg..

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.