Volledig scherm
Brandweer voor het pand aan de Bijleveldsingel © Tom Hessels

Brand in studentenpand dispuut Thor blijkt vergeten rookmachine

NIJMEGEN - De brandweer is donderdagavond uitgerukt voor wat een brand leek in het pand van dispuut Thor aan de Bijleveldsingel. Eenmaal de deur ingebroken bleek het te gaan om een rookmachine die de bewoners waren vergeten uit te zetten.

Volgens agenten ter plaatse was de machine na een borrel aan blijven staan. De studenten zijn vervolgens de stad in gegaan, terwijl de machine rook bleef produceren.

Voorbijgangers zagen deze rook uit het pand komen. Zij belden de brandweer, die vervolgens met loeiende sirenes de straat in kwam rijden om te constateren dat het loos alarm was. 

De leden van het dispuut snappen zelf niet hoe de machine aan heeft kunnen gaan. ,,We hebben hem tijdens het feestje niet gebruikt. Mogelijk is hij bij het afsluiten per ongeluk aangezet,” vertelt een van hen. ,,We zijn vooral blij dat het geen echte brand is en dat er niemand gewond is geraakt.”

Kosten niet verhaald

Er is schade aan de deur. De kosten worden volgens de politie niet verhaald. Kan gebeuren, is de teneur. De hulpverleners kunnen er zelf wel om lachen.

Of het incident de reputatie van het dispuut goed doet is de vraag. Over het studentenhuis is de laatste maanden veel te doen.

Teveel overlast

De Nijmeegse omgevingsdienst (ODRN) oordeelde eerder dit jaar dat het studentenhuis illegaal is verkamerd. Een aanvraag voor een omzetvergunning - benodigd om een pand te mogen verkameren - werd door de gemeente afgewezen. Reden: omwonenden ervoeren teveel overlast. In een tijdsbestek van één jaar zijn in de directe omgeving het dispuuthuis 64 meldingen van overlast geregistreerd, aldus de ODRN. In de meest gevallen ging dat om lawaai, rondslingerend afval en fout geparkeerde fietsen.

Ook in een bezwaarprocedure trokken de studenten aan het kortste eind. Het dispuut heeft aangekondigd de kwestie aan de rechter te willen voorleggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NIJMEGEN - NEC werd vrijdagavond bestolen tegen MVV. In Maastricht hielden de Limburgers de Nijmeegse eerstedivisionist op 0-0, maar dan alleen omdat een glaszuiver doelpunt van Zian Flemming door Edwin de Graaf werd genegeerd. Flemming schoot vier minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vanachter de doellijn terug het veld in stuiterde. ‘Geen goal’ gaf de scheidsrechter zwaaiend aan. De beelden bewezen later het ongelijk van De Graaf.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.