Volledig scherm
PREMIUM
Een van de statushouders van de opvang voor Eritreeërs aan de Griftdijk in Lent. De bewoners zijn hevig geschrokken dat er opnieuw brand is gesticht anderhalve week geleden. © Paul Rapp

'Branden Lent signaal dat er moet worden ingegrepen'

NIJMEGEN - De drie recente branden bij het wooncomplex voor Eritreeërs in Lent zijn een signaal dat er moet worden ingegrepen, stelt Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen. 

Eritreeërs ontvluchten hun land vanwege een cultuur van emotionele druk, geweld, intimidatie en angst, dwang, bestraffing, afpersing en onderling wantrouwen.

In Lent zijn Eritrese vluchtelingen - statushouders die in Nederland mogen blijven maar die nog geen eigen woning hebben - met 75 man bij elkaar gestopt. Daardoor ligt de lange arm van Eritrea nog steeds als denkbeeldig prikkeldraad om het complex heen. De recente branden vergroten de angst.

Uitbuiten

Quote

Uiteinde­lijk gaat het er vooral om dat geld de Eritrese machtheb­bers bereikt

Volgens zowel Eritrea-deskundige professor Van Reisen als begeleiders van de Lentse groep is de compacte concentratie Eritreeërs in Lent een kolfje naar de hand van de machthebbers in Eritrea. Van Reisen: ,,Dat maakt dominantie over de groep vanuit Eritrea veel makkelijker. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat geld de Eritrese machthebbers bereikt. Ze willen de vluchtelingenstroom onder druk financieel uitbuiten.” 

Het beeld dat Van Reisen schetst van de invloed die het Eritrese regime nog steeds heeft op vluchtelingen liegt er niet om. ,,Alle Eritrese ambassades staan onder directe invloed van de regeringspartij. Verklikkers zijn door het regime op de vluchtelingenstroom gezet, om info terug te spelen naar Eritrea. Er is zelfs een Eritrese knokploeg, Eri-Blood, actief vanuit Duitsland, die ook in Nederland huishoudt.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.