Volledig scherm
De 17-jarige Gymnasiumleerling Renske Janssen van het Dominicus College slaagde met vier tienen, vier negens en twee achten. © Bert Beelen

Briljante Renske hield vroeger vooral van Lego en K’NEX

NIJMEGEN - Op de lagere school stak Renske Janssen uit Nijmegen er niet zo bovenuit qua cijfers. ,,Ik heb nooit een klas overgeslagen, zat niet op een school voor hoogbegaafden.” Ze viel toen nog vooral op door haar verslaving aan spelen met bouwmaterialen van Lego en K‘NEX. 

Dat laatste was wel een voorteken. Deze week slaagde de inmiddels 17-jarige scholier van het Nijmeegse Dominicus College met vier tienen, vier negens en twee achten voor het gymnasium. ,,Ik ben met name goed in de bèta-vakken. Voor Scheikunde heb ik een 9, de andere b-vakken een tien.” Keihard hoefde ze daar niet voor te werken. ,,Ik heb per dag een uur huiswerk gemaakt, soms meer, soms minder.” 

Nieuwsgierigheid

Quote

Maar ik hou ook heus wel van normale dingen.

Renske Janssen

Wat haar onderscheidt, zegt ze zelf, is vooral haar tomeloze nieuwsgierigheid. ,,Ik wil echt alles weten en zoek dingen ook uit.” Zo aarzelt ze bijvoorbeeld niet om bij de bieb een boek te lenen over complexe deeltjestheorieën met de quantum mechanica als grondslag. 

Haar leergierigheid werd verder gestimuleerd door de Radboud Universiteit waar ze deelnam aan een ‘excellentieprogramma’ voor middelbare scholieren die extra uitdaging kunnen gebruiken. ,,Maar ik hou ook heus wel van normale dingen. Wielrennen, hardlopen, Zondag Met Lubach kijken, gewone boeken lezen, lol trappen met vrienden en vriendinnen.”

Enschede

Een duidelijk beeld van wat ze later voor beroep wil uitoefenen, heeft ze nog niet. ,,Ik ga Advanced Technology studeren aan de Technische Universiteit van Enschede. Ik heb nog geen idee wat ik ermee ga doen. Omdat ik niet kon kiezen tussen Scheikunde, Natuurkunde, Biologie of Wiskunde heb ik een studie gekozen waarbij zo'n beetje alle bèta-vakken aan bod komen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.