Volledig scherm
Oud explosief gevonden in het Goffertpark. © Politie

Britse granaat gevonden tijdens opbouw podium concert Guns N' Roses

updateNIJMEGEN - Tijdens het inrichten van het concertterrein van Guns N' Roses in het Nijmeegse Goffertpark is maandagmiddag een Britse granaat gevonden, vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

,,We hebben al heel vaak concerten op deze plek gehouden, maar niet eerder een granaat gevonden’’, laat een woordvoerster van concertorganisator Mojo weten. ,,Gelukkig stond het palletje op 'veilig'. Er was geen moment ontploffingsgevaar.’’

Het Goffertpark, inclusief de speelweide van NEC, deed tijdens operatie Market Garden dienst als kampement. Er stonden kanonnen om granaten af te vuren ter ondersteuning van het geallieerdenoffensief in het Reichswald.

Veel meer granaten

Quote

Direct na de oorlog hebben we als jongetjes al heel veel granaten in het Goffert­park gevonden

Stadsgids en buurtbewoner Gijs Hoogeboom (81) weet zeker dat er nog veel meer granaten in de grond zitten. Hij zegt dat toekomstige concertbezoekers niet bang hoeven te zijn dat andere verdwaalde bommen of granaten alsnog onverwachts tot ontploffing komen. 

,,De explosieven zijn blijven liggen, nadat in 1944 de Britten vanaf hier granaten afvuurden met zo'n twintig kanonnen. Direct na de oorlog hebben we als jongetjes al heel veel granaten in het Goffertpark gevonden. Ze gingen nooit spontaan af, omdat ze niet op scherp stonden. We hebben natuurlijk wel het kruit eruit gehaald, zodat we daar andere dingen mee konden laten ontploffen.’’

Ontploffen

Het Goffertpark was in 2011 nog een favoriete vindplaats voor verzamelaar Ernesto Aalders uit Tolkamer. Hij trok er 's nachts op uit om, met succes, naar granaathulzen te graven op de Goffertweide. Volgens hem kan het gegraaf geen kwaad. ,,Als je maar weet wat je doet.’’

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft maandag na de vondst direct het explosief uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald en in de Groesbeekse bossen laten ontploffen. De opbouw kon gewoon verder gaan.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.