Volledig scherm
Onderzoek in café Istanbul bij het Nijmeegse winkelcentrum Malvert, vlak na de schietpartij. © Roland Heitink

Broers Malvertmoorden vragen om voorlopige vrijlating

ARNHEM - De twee Nijmeegse broers D., die vastzitten voor de dubbele Malvertmoorden uit 2016, hebben donderdagmiddag het gerechtshof in Arnhem met klem verzocht hen voorlopig vrij te laten.

De broers D. werden april 2018 door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 en 16 jaar voor het doodschieten van twee andere broers uit Nijmegen in een café in het Nijmeegse winkelcentrum Malvert. 

Tijdens een drie uur durende inleidende zitting  bij het hof vroegen beide broers of ze hun hoger beroep thuis mogen afwachten. De oudste broer geeft toe dat hij heeft geschoten. Hij deed dat echter puur uit noodweer om het leven van zijn jongste broer en dat van hemzelf te redden.

Ruzie

 De broers werden door hun slachtoffers ernstig bedreigd en waren anders in het café  beslist doodgeschoten, zo stellen hun advocaten. Op verzoek van de omgekomen broers waren de D's naar het café gekomen om de ruzie uit te praten. 

De jongste broer zegt al vanaf het begin dat hij geen wapen had en nooit en te nimmer heeft geschoten. Beide broers stellen dat hun gezin en familie geestelijk ernstig te lijden hebben door hun afwezigheid. Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld is onbekend. 

Undercovers 

De advocaten willen extra technisch onderzoek. Ze willen de kroegbaas en aanwezige klanten als getuigen horen. Ook willen ze de undercoveragenten en hun begeleiders horen. De kroegbaas vertelde aan de undercovers, die zich voordeden als criminelen, dat alle twee de broers hebben geschoten. 

Ook wil de verdediging de undercovers horen die een Nijmeegse wapenhandelaar ontmaskerden. De wapenhandelaar vertelde op zijn beurt aan zogenaamde fopboeven dat hij de wapens voor de Malvertmoorden had geleverd. Zowel aan de broers D. als aan twee doodgeschoten broers. Later in zijn strafzaak stelde de wapenhandelaar dat hij stoer wilde overkomen op zijn nieuwe vriend, die in alles uitstraalde dat hij een grote drugscrimineel was. 

Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen een voorlopige vrijlating van de twee broers D. Het gerechtshof neemt binnenkort een beslissing over alle ingediende verzoeken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.