Drukte bij Spiegelwaal.
Volledig scherm
Drukte bij Spiegelwaal. © Gerard Verschooten

Bruls is het beu: boetes en wellicht samenscholingsverbod

NIJMEGEN - Mensen houden te weinig afstand. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is het beu en gaat strengere maatregelen nemen. Wie nog een sportveld betreedt, krijgt een boete en wellicht komen er samenscholingsverboden voor gebieden waar te veel mensen bij elkaar komen zoals de parken in Nijmegen.

De eerste boetes zijn zondagmiddag al meteen uitgeschreven, laat de gemeente Nijmegen weten.

Burgemeester Hubert bruls van Nijmegen.
Volledig scherm
Burgemeester Hubert bruls van Nijmegen. © Paul Rapp

Bruls is niet alleen burgemeester van Nijmegen maar ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Zijn gezag geldt in veertien gemeenten in het Gelders rivierengebied.

Het stoort hem dat te veel mensen de hand lichten met het advies om niet in grote groepen bij elkaar te komen en afstand te houden.

,,De sportvelden zijn al een week verboden terrein. Nog steeds klimmen mensen over de hekken. We hebben genoeg gewaarschuwd en gaan nu boetes uitdelen.”

Quote

Ik laat nu onderzoe­ken of we terreinen kunnen afsluiten, zoals het Goffert­park waar het dit weekend weer veel te gezellig was.

Onverantwoord

Ook vindt hij het onverantwoord dat er mensen bij elkaar komen in parken en recreatiegebieden. ,,Ze zien kennelijk de ernst van de situatie niet in. De groepen zijn te groot en mensen zitten te dicht op elkaar. Wij kunnen niet handhaven op die anderhalve meter. Maar ik laat nu onderzoeken of we terreinen kunnen afsluiten, zoals het Goffertpark waar het dit weekend weer veel te gezellig was.”

In heel Gelderland-Zuid inventariseren opsporingsambtenaren dit weekend op waar er te vaak en te veel mensen bij elkaar komen. ,,Als het nodig is gaan we voor die terreinen een samenscholingsverbod instellen.”

Quote

Het is mooi weer en iedereen wil graag naar buiten, dat snap ik. Maar ik vraag toch aan iedereen: doe het met mate en met beleid. Niet allemaal bij elkaar.

Strengere maatregelen

Dit weekend zullen politiemensen en handhavers mensen er nog op aanspreken als ze te weinig afstand houden. ,,Maar als er niet verandert, volgen er strengere maatregelen”, zegt Bruls. ,,Dit is een ernstige crisis die ons allemaal aangaat. We kunnen er ook samen iets aan doen. In feite werken we momenteel allemaal in de zorg.”

Bruls roept de bevolking op om de richtlijnen die de verspreiding van het corona-virus voorkomen te volgen. ,,Ik begrijp dat het een grote omschakeling is. Dat geldt voor iedereen. Het is mooi weer en iedereen wil graag naar buiten, dat snap ik. Maar ik vraag toch aan iedereen: doe het met mate en met beleid. Niet allemaal bij elkaar. Gelukkig zie ik ook veel mensen en organisaties die hun werkwijze aanpassen, zoals supermarkten en bedrijven die al veel beschermende maatregelen hebben genomen.”

Drukte in tijden van corona in het Goffertpark.
Volledig scherm
Drukte in tijden van corona in het Goffertpark. © Gerard Verschooten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.