Op Heumensoord in Nijmegen werden tot medio 2016 tijdelijk 3000 vluchtelingen opgevangen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op Heumensoord in Nijmegen werden tot medio 2016 tijdelijk 3000 vluchtelingen opgevangen. © ROBIN UTRECHT

Bruls voelt niks voor verplichte verdeling asielzoekers per regio

De provincie Gelderland is niet te spreken over gemeenten die het af laten weten bij de opvang van asielzoekers. Alle gemeenten zouden een ‘evenredige verantwoordelijkheid’ moeten dragen. Maar de Nijmeegse burgemeester Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, voelt niets voor een verplichte verdeling zoals de provincie die heeft voorgesteld.

12 reacties

 • meneerM

  3 jaar geleden
  @hein. Gemeentes zijn daar inmiddels vrij in om asielzoekers met voorrang te plaatsen. Het idee daarachter was om doorstroming in COA s te bevorderen. Opvang in een AZC is kostbaar en er bivakkeerden destijds ook mensen in tenten. Het tekort aan sociale huurwoningen (of beter de te grote vraag hiernaar) is een oud probleem. Ook hier tracht men de doorstroming te bevorderen.
 • Hein

  3 jaar geleden
  Helemaal niet logisch wanneer ze voorrang krijgen op reguliere, oftewel van oorsprong Nederlandse, woningzoekenden en dat is het geval. Terecht dat die woningzoekenden die om die reden gepasseerd worden zich in het kruis getast voelen.
 • FFF

  3 jaar geleden
  Zorg er maar eerst voor dat de geboren Nederlanders een woning krijgen. Zal wel niet geplaatst worden.
 • meneerM

  3 jaar geleden
  Wat betreft het door jou genoemde belastingkantoor, daar heeft COA het woonproject STEK gerealiseerd. Dit kantoor werd voor bewoning geschikt gemaakt en studenten leefden daar samen met asielzoekers. Dit gebouw staat nu leeg en krijgt straks opnieuw een woonbestemming voor een specifieke doelgroep. Ging dus niet ten koste van het reguliere woningaanbod.
 • meneerM

  3 jaar geleden
  Natuurlijk wordt er passende woonruimte voor statushouders beschikbaar gesteld, dat lijkt me nogal logisch. Alleen is het niet zo dat statushouders automatisch in de stad worden gehuisvest waar hun AZC staat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.