Volledig scherm
Burgemeester Bruls loopt met een stoet van honderden Nijmegenaren richting het politiebureau om aangifte te doen tegen Wilders. © Do Visser

Bruls wil gesprek met Wilders aangaan over 'wat hem allemaal dwars zit'

NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft PVV-leider Geert Wilders uitgenodigd voor een gesprek. De burgemeester wil graag horen 'wat de heer Wilders eventueel allemaal dwars zit'.

Wilders haalde donderdagmiddag aan het eind van zijn 'minder-minder'-proces fel uit naar Bruls. De Nijmeegse burgemeester liep in 2014 voorop in een stoet van honderden mensen die in de Waalstad aangifte deden tegen de PVV-leider. CDA-burgemeester Bruls kon op die manier 'eindelijk zijn diepgewortelde haat' tegen de PVV uiten, aldus Wilders.

Uitspraak
Bruls blijft achter zijn aangifte staan, zo laat hij weten. Vooralsnog wil hij niet inhoudelijk op de sneren van Wilders reageren. Wel is de burgemeester dus bereid om een gesprek aan te gaan, nadat de rechtbank op 9 december in het proces tegen Wilders uitspraak doet.

Lijn overschreden
In 2014 deed het voltallige Nijmeegse college van burgemeester en wethouders aangifte tegen de PVV-politicus vanwege zijn uitspraken over 'minder, minder Marokkanen'. Bruls zei destijds bewust een paar dagen te hebben gewacht. Toen Wilders zijn woorden niet terug nam, deed hij met zijn dagelijkse stadsbestuur aangifte. Wilders had volgens Bruls met zijn uitlatingen 'echt de lijn tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting overschreden'.

Wat de rechter met de aangifte zou doen, vond de burgemeester toen niet het belangrijkste. Hij zei vooral een signaal te willen afgeven.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.