Volledig scherm
De kop van de Vlaamsegas bij de Tweede Walstraat. © Flip Franssen

Bruls wil nu écht ingrijpen in overlastparadijs Vlaamsegas

NIJMEGEN - Over ruim een half jaar moet een concreet plan klaar zijn voor de verbetering van de kop van de Vlaamsegas en de Tweede Walstraat. Een gemeentelijk team gaat aan de slag om een nieuwe toekomst te schetsen voor dit 'drugsoverlastparadijs'. ,,Het moet hier werkelijk anders gaan uitzien", benadrukte burgemeester Hubert Bruls gistermiddag.

Volgens Bruls zijn er geen simpele, vlotte oplossingen voor dit gebied te bedenken. ,,Met meer politietoezicht is de overlast wat in te dammen. Maar zodra de politie weg is, duiken de dealers weer op. We moeten gaan voor een duurzame aanpak, aanpassing van de openbare ruimte en opknappen van het oude vastgoed."

De Gemeenschap

In het uiterste geval moet de gemeente bereid zijn  zelf panden op te kopen, vindt Bruls. De burgemeester  wil alle partijen in de omgeving (bewoners, winkeliers en vastgoedeigenaren) laten meedenken over de vernieuwing van de Tweede Walstraat en omgeving. Corporatie De Gemeenschap heeft al eerder laten weten bereid te zijn te investeren in  bijvoorbeeld goedkope woningen.  

Een deel van dit vastgoed is al jaren in bezit van  ontwikkelaar Ton Hendriks. Driekwart jaar geleden hebben Hendriks en De Gemeenschap al eens gesproken over samenwerking. Die gesprekken mislukten toen. 

Opnieuw

Gisteren lieten beide partijen weten alsnog bereid te zijn  om met elkaar te praten over een aanpak van de verloederde kop van Vlaamsegas en de Tweede Walstraat.  Paul van Roosmalen, directeur van De Gemeenschap, benadrukt dat sociale huurappartementen alleen zinvol zijn als de overlastproblematiek definitief is opgelost.

Uitsterfbeleid

Hij pleit daarom voor een uitsterfbeleid van de coffeeshops in de omgeving . Ontwikkelaar Ton Hendriks is het op dit punt met van Roosmalen eens. Zelf heeft Hendriks al eens een coffeeshophouder uit zijn  pand aan de Vlaamsegas verplaatst naar het Kelfkensbos. ,,De Vlaamsegas verdient een nieuw gezicht."  

Urgentie

Volgens Bruls is iedereen in het stadhuis intussen overtuigd van de urgentie om 'nu écht iets te doen aan deze verloederde hoek'. ,,Dat is echt een verschil met vijf jaar geleden."  Hij snapt dat de bewoners en winkeliers meer dan genoeg hebben van de overlast van de drugsdealers. ,,Ik voel me zeer gemotiveerd om de ellende rond de Vlaamsegas aan te pakken. We moeten hier ingrijpen."

Gemeenteraad

Op woensdag 29 november praat Bruls de gemeenteraad bij over zijn inzet. Het terugdringen van de overlast in de Vlaamsegas en omgeving mag van Bruls overigens niet leiden tot een verplaatsing van de drugsproblematiek  naar een andere locatie in de binnenstad. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.