Buitenlanders ontlopen parkeerboete, landen willen adressen niet geven
NIJMEGEN - Buitenlandse automobilisten die parkeren zonder te betalen of fout parkeren, komen daar makkelijker mee weg. Polen weigert adresgegevens te verstrekken en sinds kort doet ook Duitsland moeilijk. Alleen al de gemeente Nijmegen loopt daardoor jaarlijks een ton mis.
Het probleem is actueel geworden nu het Duitse Kraftfahrts Bundesamt (KBA), de Duitse RDW, gestopt is met het verstrekken van kentekengegevens aan gemeenten. Volgens de KBA vallen parkeerboetes van gemeenten niet onder Europese afspraken voor de uitwisseling van adresgegevens. Zo’n boete is eigenlijk een parkeerbelasting, en zo’n fiscale invordering valt niet onder de afspraken. De maatregel treft Nijmegen hard, omdat daar veel Duitsers op bezoek komen.
De gemeente Nijmegen overweegt daarom bij buitenlandse foutparkeerders de auto’s te voorzien van een wielklem. De politie in Nijmegen doet dat al regelmatig als proef. Sinds februari krijgen buitenlandse automobilisten die nog een boete hebben openstaan een wielklem. De meesten betalen dan wel.
‘Gaat om miljoenen’
Andere gemeenten worstelen ook met dit probleem. Tobias Beheer, dat onder meer voor Arnhem parkeerboetes int, wil in overleg met het rijk inventariseren hoeveel geld gemeenten precies mislopen. ,,Want het gaat om miljoenen”, stelt commercieel manager Adeline de Vries van Tobias Beheer, die de kwestie heeft aangekaart bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Als je een boete krijgt, kom je in het register van de politie
De VNG, de vereniging van Nederlandse gemeenten, heeft gemeenten opgeroepen zich te melden als ze problemen ervaren met het innen van boetes bij buitenlandse kentekenhouders.
Met verschillende Duitse provincies zijn afzonderlijk nog wel afspraken te maken over het geven van de adresgegevens bij een kenteken, vertelt De Vries. ,,Daardoor kunnen we de helft van de parkeerboetes in Duitsland toch nog innen. Maar met Polen lukt dat niet.” Met België zijn op rijksniveau afspraken gemaakt over gegevensuitwisseling, ook voor de parkeerheffingen van gemeenten.
Rijden onder invloed
De politie heeft ook last van het niet kunnen innen van verkeersboetes. De lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken dat ze maar voor acht overtredingen gegevens uitwisselen: te hard rijden, het niet dragen van de gordel of een helm, rijden onder invloed van drugs of drank, het gebruiken van een verboden rijstrook of het illegaal gebruiken van een mobiele telefoon. ,,Dus parkeren valt daar ook bij de politie niet onder”, vertelt een woordvoerder van het justitieel incassobureau CJIB.
Gesommeerd tot betalen
De beste manier om álle automobilisten die een overtreding hebben begaan hun boete te laten betalen, is door ze staande te houden. ,,Als je een boete krijgt, kom je in het register van de politie”, stelt de CJIB-woordvoerder. Ziet die je rijden, dan word je staande gehouden en gesommeerd alsnog te betalen.
Wanbetalers op gemeentelijke parkeerplaatsen komen niet in dat register en daarom moet de gemeente een andere oplossing zoeken. De wielklem is een van de opties. Of Nijmegen daartoe besluit is nog onduidelijk. Nijmegen vindt de maatregel namelijk nogal klantonvriendelijk. Ook is onduidelijk hoe hoog de kosten zijn van zo’n wielklem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NEC haalt mede dankzij vier goals van Marques dubbele cijfers tegen NEC amateurs
NIJMEGEN - NEC heeft de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op komend seizoen met grote cijfers gewonnen. De Nijmeegse club versloeg mede dankzij vier doelpunten van Pedro Marques NEC amateurs met 11-0. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMmet video en foto's9
Erik, Barbara en Matthias willen Sint Stevenskerkhof radicaal vergroenen: parkeerplaatsen eruit, planten erin
NIJMEGEN - De directe omgeving van de St. Stevenskerk is zeer versteend. Dat kan anders, vinden buurtbewoners. Ze komen met een radicaal vergroeningsplan: weg met die parkeerplaatsen. -
PREMIUM11
Fietsenzaak Sloos sluit na 97 jaar haar deuren: ‘Het is pijnlijk, we hadden de zaak graag doorgegeven’
NIJMEGEN - Fietsenmaker- en verkoper Sloos Tweewielers aan de Daalseweg sluit na 97 jaar haar deuren. Eigenaren Frits en Amalia Evers zochten nog naar een opvolger, maar konden die niet vinden. Het familiebedrijf was jarenlang een begrip in Nijmegen-Oost.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Oproep aan minister: zorg dat buitenlanders ook parkeerboetes betalen
LIENDEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus moet zo snel mogelijk regelen dat Polen en Duitsers die in Nederland een parkeerboete krijgen deze ook echt gaan betalen. Want het is niet te verteren dat Nederlanders wél en buitenlanders níet hoeven te betalen voor een overtreding. -
PREMIUM13
Nijmeegse Waalkade krijgt er twee grand cafés bij, nog voor de vierdaagse: ‘Meteen anderhalf miljoen voorbijgangers’
NIJMEGEN - De Helmondse horecaman Bjorn van de Brug strijkt neer in Nijmegen. Hij opent twee zaken naast elkaar op de Waalkade, waar eerst de Gelagkamer en Ribs Factory zaten.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
73 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjoebar
CCC
ansdepoes
ansdepoes
ansdepoes